Intel с нова концепция за мобилен компютър

Нова концепция за мобилен компютър разкри процесорният гигант Intel на приключилия миналата седмица форум за разработчици IDF.
UrbanMax е изпълнен в малък форм фактор, предложен от компанията и известен като SFF. Компютри от този тип са предназначени за уеб 2.0 приложения.
Компонентите на платформата включват нови процесори с умалени размери, флаш базирани драйвове, технология за HD видео и 11,1-инчов сензорен екран.
Intel лансира няколко процесора с малък форм фактор, вкл. два с оптимизирано съотношение производителност/консумация, два с понижено енергопротребление, два Core 2 Duo с ултраниска консумация, Celeron и Atom.
Компанията е успяла да намали площта на процесорите от платформата Centrino 2 с 58%, а обемът им – с 68%. Освен силициев кристал с по-малки размери (22х22 мм), Intel е постигнал и значително снижение на консумацията.
Компютрите UrbanMax работят в няколко режима. В мобилен режим лаптопът използва технология за взаимодействие между сензорен екран и клавиатурата. При стандартния режим, устройството работи както обикновен ноутбук.

Коментар