Саботаж срещу интернет доставчик, награда от 5000 лв. за информатори

За поредица от саботажи алармира софийският интернет доставчик Speedy Net. Неизвестни лица са срязали телекомуникационни кабели на оператора в квартал Банишора през нощта на 24 срещу 25 октомври.
В резултат на саботажа временно е бил прекратен интернет достъпът до всички абонати на доставчика в Банишора, включително домакинства, частни фирми, болница и други държавни учреждения.
Сутринта на 26 октомври е отрязан и оптичен кабел, който захранва с интернет абонатите на Speedy Net в квартал Яворов. Късно следобед на същия ден отново са отрязани телекомуникационни кабели на компанията в кв. Банишора.
И в трите случая не е откраднато нищо, а единственият резултат е създаване на затруднения за клиентите на Speedy Net, което показва, че става въпрос за саботаж, заключиха от фирмата.
„Това е поредното посегателство срещу мрежата на голям български интернет доставчик, което ни връща към позабравените времена на мутрите и конкуренцията с нелоялни похвати”, заяви Страхил Иванов, изпълнителен директор на Speedy Net.
Крайно време е тези непазарни методи за конкуренция в телекомуникационния бранш у нас да изчезнат, а компаниите да започнат да се съревновават със средства, позволени от закона. Не може едни оператори да инвестират в скъпо мрежово оборудване, качествена инфраструктура и услуги с добавена стойност за своите потребители, а други – да залагат на унищожаване на чужда инфраструктура“, добави Иванов.
Служителите на реда, дошли на мястото на първия саботаж, са посочили, че не могат да направят нищо по случая, тъй като не е извършена кражба, оплакаха се от потърпевшия провайдер и определиха действията на органите като противоречащи на всякаква логика.
Унищожаването или повреждането на елементи от далекосъобщителната мрежа е определено за престъпление в Наказателния кодекс (чл. 216, ал. 5), а наказанието за такова деяние е лишаване от свобода до десет години, като съдът може да постанови и лишаване от права, заявиха от SpeedyNet.
Умишленото повреждане на телекомуникационно оборудване е престъпление, което води до негативни последствия за много голям брой потребители, включително домакинства, представители на частния бизнес и държавни учреждения, казаха още от оператора.
Това прави подобен вид деяния не по-малко вредни и грозни, отколкото посегателство срещу мрежата на Националната електрическа компания или на други дружества за комунални услуги”, коментира потърпевшият доставчик.
„Speedy Net апелира органите на реда да си свършат работата и да направят нужното за откриване на извършителите на тези саботажи. Ние ще подкрепим всички действия на държавните органи и секторните организации в посока към прекратяване на нелоялната конкуренция и създаването на нормална пазарна среда за развитие на телекомуникациите”, посочи още Страхил Иванов.
Същевременно компанията обяви награда от 5000 лв. за всеки гражданин, който може да идентифицира извършителите на саботажите.
В съобщението до медиите SpeedyNet посочва и кои са останалите доставчици на интернет в квартал Банишора – това са Оптик ком, Надежда Нет, София Онлайн и Еър Байтс. Изнасяйки имената на конкурентите, компанията насочва вниманието откъде би могъл да идва ударът.

Коментар