Враждата на Qualcomm с Apple ескалира

Съдебните спорове на Apple и Qualcomm вместо да затихват, се разгарят с нова сила

С претенции за патентни нарушения Qualcomm иска от китайски съд да забрани производството и продажбите на iPhone в страната, съобщи през седмицата Блумбърг.

Apple използва създадени от Qualcomm технологии, без да плаща за това, твърдят от американския разработчик на мобилни чипове. Съдебният иск в Китай всъщност е отговорът на Qualcomm на започнатата от Apple съдебна битка в началото на годината.

По-рано производителят на iPhone поиска 1 млрд. долара от Qualcomm, заради лицензни плащания, които не са свързани с патентовани технологии. През април Qualcomm реагира с насрещен иск, след което Apple прекрати плащанията на лицензни такси към партньорите-производители на iPhone, предназначени за Qualcomm, и така нанесе сериозен финансов удар на разработчика на чипове.

През юли Qualcomm подаде жалба в Комисията по международна търговия (ITC) с искане да забрани вноса на смартфони iPhone в САЩ. Настоящият иск, подаден в Китай, касае три патента, но нито един от тях не е свързан с технологии, които са част от стандарти.

Коментар