Google ще помага на хората да се преквалифицират

Инициативата „Grow with Google” ще предложи обучение и стимули за придобиване на нова специалност и стимулиране на предприемачеството

Навлизането на автоматизираните системи в производството и други човешки дейности води неизбежно до съкращаване на работни места. За много хора обаче е трудно да се преквалифицират и стават трайно безработни, което е предпоставка за социално напрежение.

Негативните последици от роботизацията могат да бъдат смекчени чрез преквалификация на работниците и именно в това направление работи Google. Интернет компанията обяви програма за професионална преквалификация на стойност 1 млрд. долара.

В рамките на инициативата „Grow with Google” компанията ще предложи курсове за обучение и ресурси, които ще позволят на заинтересованите да придобият нова специалност и освен това ще стимулират предприемачеството, става ясно от сайта на проекта.

Към момента от ресурсите на програмата могат да се възползват само жители на САЩ. Но плановете на Google за преквалификация за глобални. До края на 2020 г. компанията ще предостави 1 млрд. долара на нестопански организации, които се занимават с професионална подготовка и трудоустройство в контекста на промените, наложени от автоматизацията.

Коментар