Windows 10 Fall Creators Update добавя нови функции

Добавената реалност е един от акцентите в обновената операционна система Windows 10

Microsoft пусна очакваната голяма актуализация на операционната система Windows 10, известна като Fall Creators Update и Redstone 3. Обновяването на потребителските компютри се извършва поетапно в глобален мащаб.

Windows 10 получава нов дизайн – т.нар. Fluent Design с 3D-плочки, който по-рано беше познат като Project Neon и заменя предишното поколение интерфейс Metro UI. Освен това обновлението подобрява съществуващи и добавя редица нови функции.

Така например, функцията Timeline идва с подобрен диспечер на задачи Task View, списък от приложения, работни области и други устройства, използвани наскоро от потребителите. Функцията Pick Up Where You Left Off пък позволява продължаване на работата от десктоп на мобилни устройства от мястото на прекъсване.

Microsoft е добавила облачен буфер за обмен на данни между Windows, iOS и Android, с помощта на който потребителите могат да копират съдържание от РС-то на смартфон. Тази функция наподобява универсалния буфер за обмен на Apple.

Друга новост е OneDrive Files On-Demand – функция за разглеждане на файлове и техните параметри в облака OneDrive, без да бъдат сваляни на локалното устройство, освен ако потребителят не иска да ги отвори.

Microsoft поставя акцент върху поддръжката на виртуална и допълнена реалност в обновената ОС. Приложението Microsoft Story Remix се явява инструмент за лесно редактиране и създаване на видеоклипове. Налична е възможност за добавяне на аудио от Groove Music, коментари и бележки, преходи, специални ефекти и филтри, импортиране на 3D изображения, вкл. създадени в Paint 3D обекти от предишния Creators Update.

Обновена е и секцията за снимки, в която е добавена възможност за кинематографски 3D ефекти на базата на технологии за изкуствен интелект. Още едно допълнение е функцията Eye Control в помощ на потребители с ограничения – чрез нея те могат да управляват компютъра буквално с поглед, вместо с мишка или клавиатура.

Възможностите на Windows Inking вече включват бележки направо в PDF файлове, а Smart Ink прилага технология с изкуствен интелект в рисуването – например, изравнява геометрични фигури или обединява клетки в таблица. Ново приложение позволява създаване на истории от снимки, видео, музика, 3D и рисуване с Windows Inking.

Fall Creators Update се инсталира поетапно на Windows 10 компютрите по света

Режимът за игри също предлага някои нови възможности, например бутон в геймърския панел (Game bar), при натискане на който потребителят може да играе на РС-то, така както на конзола Xbox. Антивирусът Windows Defender пък се е сдобил с възможности на изкуствен интелект в облака за по-добра защита от програми-изнудвачи и експлоатиране на уязвимости.

С обновлението Windows 10 Fall Creators Update за потребителите стават достъпни шлемове с поддръжка на Windows Mixed Reality. Приложението Mixed Reality Viewer позволява в реално време да се наслагват 3D обекти върху изображение в обектива на камерата, както и интеграция на 3D елементи в пакета Office.

Коментар