Pixel 2 има собствен процесор за изображения

Google Pixel 2 ще обработва изображенията със собствен процесор

Първите обзори на смартфона Pixel 2, обявен наскоро от Google, показват, че устройството използва собствен процесор на изображения Pixel Visual Core. Тази особеност на смартфона не беше разкрита по време на официалния анонс.

Pixel 2 стъпва на чипсет Qualcomm Snapdragon 835, но изглежда неговите възможности за обработка на изображения не са задоволили Google и компанията е прибягнала до вграждане на собствен процесор за изображения, отбелязва Engadget.com.

Pixel Visual Core представлява осемядрен графичен процесор с производителност 3 терафлопа (TFLOPS, трилиона операции в секунда). Всяко ядро съдържа 512 изчислителни блока ALU, т.е. общият брой ALU е 4096.

Pixel Visual Core представлява осемядрен графичен процесор с производителност 3 терафлопа

С подобен процесор, Pixel 2 може да обработва снимки в режим HDR+ пет пъти по-бързо, отколкото по-рано. Pixel Visual Core освен това позволява снимане в режим HDR+ от всяко външно приложение за камерата.

В конфигурацията на Pixel Visual Core влизат още едно ядро Cortex-A53, собствена оперативна памет LPDDR4 и няколко други блока. В момента обаче процесорът не е активиран, като се очаква това да стане с обновлението Android 8.1, а с течение на времето възможностите му да се разширяват.

Коментар