Intel пуска революционен чип за невронни мрежи

Новият процесор Intel Nervana Neural Network Processor е част от платформата за изкуствен интелект Nervana (снимка: Intel)

До края на годината Intel ще пусне процесор за работа с невронни мрежи. Проектът е известен като Intel Nervana Neural Network Processor (NNP), съобщават от компанията.

По-рано Intel разкри платформата Nervana, предназначена за приложения с изкуствен интелект и базирана на процесори Xeon, ускорители Xeon Phi и FPGA. Впоследствие се появиха информации за ускорителите Lake Crest, които за първи път използват новата тензорна архитектура Flexpoint.

Тази седмица от Санта Клара повдигнаха завесата пред иновативен процесор за невронние изчисления, който според Intel е първи по рода си в индустрията. Чипът Intel Nervana Neural Network Processor също е част от платформата Nervana.

NPP обещава революция в изчисленията, свързани с изкуствен интелект. Използвайки платформата Nervana, производителите ще могат да разработват съвършено нов клас приложения за изкуствен интелект, които максимизират обема на обработваните данни.

Новият процесор се очертава като първото специализирано решение, предназначено изключително за работа с невронни мрежи, твърди Intel. Засега няма повече данни за NNP, но изглежда това е споменатият Lake Crest.

В допълнение, Intel обеща да пусне до края на годината 49-кубитов чип за квантови изчисления.

Коментар