Грийнпийс разсипа от критики ИТ бизнеса

Грийнпийс атакува производителите на електроника, вкл. за това, че продуктите им не са ремонтопригодни

Световните производители на електроника са далеч от екологията, става ясно от оценките в новия доклад на Грийнпийс. Рейтингът, известен като Пътеводител по зелена електроника, класира 17 компании от ИТ индустрията според влиянието върху околната среда на производството и продуктите им.

Нито една от компаниите в списъка, който Грийнпийс възобновява след петгодишно прекъсване, не е удостоена с най-високата оценка за екология, а на дъното са поставени три от водещите производители на смартфони – китайските Oppo, Vivo и Xiaomi.

Еко-организацията е анализирала доколко ефективно 17-те водещи технологични компании – производители на смартфони, таблети и ноутбуци – решават проблемите с негативното влияние на производството и продуктите им върху околната среда.

Компаниите са оценявани в три направления – съкращаване на вредните емисии за сметка на използване на възобновяеми енергийни източници; използване на преработени материали и дълготрайност на продуктите; и отказ от използване на опасни химически вещества в самите продукти и в процеса на тяхното производство.

В рейтинга на Грийнпийс, публикуван тази седмица, няма компания с най-високата оценка A. На върха в класацията с оценка В са компаниите Fairphone и Apple, следвани от Dell и HP с оценка С, а останалите 11 производитери имат оценки D и F, като на последните три места са Oppo, Vivo и Xiaomi.

Зад технологиите на 21 век стоят доставчици и производствени процеси, които все още използват източници на енергия от 19 век, опасни методи за добив и вредни химически вещества, като произвеждат продукция, която стимулира потреблението на земни ресурси, безкомпромисен е докладът на Грийнпийс.

Нито една компаниия в рейтинга на Грийнпийс не е удостоена с най-високата екологична оценка – А

До 80% от вредните емисии се падат на процеса на производство на електронни устройства. Малко компании привеждат своите мрежи за доставки към възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), като единствено Apple използва практически само такива източници (96%). През 2016 г. обемът на емисиите парникови газове на компаниите в рейтинга е достигнал 103 млн. тона, което е сравнимо с емисиите на Чехия за една година.

Samsung, най-големият производител на смартфони, е поставен на 13-то място в рейтинга. Според анализа на Грийнпийс, само 1% от използваната от корейската компания енергия през миналата година, идва от ВЕИ. При това, вредните емисии на Samsung са нараснали с 24% от 2014 г., а до края на текущата година ще се увеличат с още 15%.

Сред компаниите, които злоупотребяват, за да увеличат обема на продажбите, Грийнпийс поставя Apple, Microsoft и Samsung. А компании като HP, Dell и Fairphone произвеждат устройства, които лесно могат да бъдат ремонтирани или подобрени и съответно служат на потребителите по-дълго време.

Един от най-сериозните проблеми е липсата на прозрачност в работата на производителите, отбелязва Грийнпийс. Малко от водещите компании разкриват данни за мрежите си от доставчици, за използването на ВЕИ или на опасни химически вещества. Така например, само пет компании в рейтинга – Apple, Dell, Google, HP и Microsoft – публикуват списък на химичните вещества, чието използване в производството трябва да се ограничава.

Китайските производители на смартфони Oppo, Vivo и Xiaomi се представят най-зле по отношение на екологията, особено що се отнася до прозрачността на дейността им във всички три направления и използването на възобновяеми източници на  енергия. При това делът на китайските производители на световния пазар непрекъснато расте – по данни на IDC за второто тримесечие на 2017 г. Huawei, Oppo и Xiaomi контролират 25% от продажбите на смартфони.

Коментари по темата: „Грийнпийс разсипа от критики ИТ бизнеса”

добавете коментар...

  1. Хмм

    ГП пак са свършили парите.

Коментар