Samsung замисля невронен процесор в Galaxy S9

Невронният процесор в Galaxy 9 ще отговоря за обработката на говор и други задачи

Samsung разработва невронен процесор, който най-вероятно ще се появи в следващото поколение Exynos едночипови системи (SoC) на компанията за смартфона Galaxy S9, твърди Gizmochina.

Конкурентите Huawei и Apple вече вградиха невронни процесори за изкуствен интелект в своите флагмански смартфони – съответно чрез SoC чиповете Kirin 970 и A11 Bionic. В новите смартфони Google Pixel 2 също се появи специално ядро Pixel Visual Core, което подобрява работата на камерата.

През миналата година Samsung инвестира 30 млн. долара в британския стартъп Graphcore, който се занимава с разработки в областта на изкуствения интелект. Освен това най-големият производител на смартфони вложи голяма сума в китайския стартъп DeePhi Tech, специализиран в технологиите за машинно обучение.

Според източници от индустрията, Samsung планира да използва технологиите на DeePhi Tech при създаване на невронен процесор, който ще отговоря за разпознаването на реч и нейната обработка с помощта на невронни мрежи.

Предполага се, че невронният процесор на Samsung ще бъде вграден в следващия флагмански смартфон на компанията – Galaxy S9, чиято премиера се очаква в началото на 2018 г.

Коментар