Ryzen изведе AMD на пътя на печалбата

Приходите на AMD за периода юли-септември бележат ръст от 26%, компанията е на печалбa

AMD се върна на печелившия път, благодарение на новите процесори за персонални компютри, сървъри и облачни центрове за данни, сочи финансовият отчет за третото тримесечие на годината.

Приходите на компанията за периода юли-септември бележат ръст от 26%, достигайки 1,64 млрд. долара, спрямо 1,31 млрд. долара година по-рано. Чистата печалба на AMD възлиза на 71 млн. долара, докато през третото тримесечие на миналата година компанията регистрира загуба в размер на 406 млн. долара.

Обявеният финансов резултат превишава прогнозите на анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters I/B/E/S, които очакваха приходите на AMD за разглеждания период да достигнат не повече от 1,51 млрд. долара.

Подемът на AMD е обусловен от пускането на новите процесори – Epyc за сървъри и Ryzen за настолни РС. Освен това американската компания се възползва от силното търсене на графични процесори, използвани за добив на криптовалута.

Подразделението AMD Computing and Graphics Business Group завърши третото тримесечие със 74-процентен ръст на приходите, достигайки 819 млн. долара, благодарение на повишените продажби на Ryzen процесори и графични чипове Radeon. Оперативната печалба възлиза на 70 млн. долара, спрямо загуба от 66 млн. долара година по-рано.

Бизнесът с чипове за сървъри, вградени системи и конзоли за игри, движен от AMD Enterprise, Embedded and Semi-Custom Business Group, регистрира оперативна печалба от 84 млн. долапа, спрямо 136 млн. година по-рано. Приходите на това подразделение остават на ниво 824 млн. долара, поради спад в поръчките на SoC по поръчка за Xbox и PlayStation.

AMD обаче прогнозира намаляване на приходите с 12-18% до 1,35-1,44 млрд. долара през четвъртото тримесечие на годината, спрямо третото. Това би било първи спад за компанията за последните седем тримесечия, отбелязва Ройтерс. Прогнозата доведе до поевтиняване на акциите й с 11% на борсата вчера.

Коментари по темата: „Ryzen изведе AMD на пътя на печалбата”

добавете коментар...

  1. Фалшиви приходи

    Приходите на компанията за периода юли-септември бележат ръст от 26%

    Масовите компоти не са и чували за ryzen.

    Продажбите на лаптопи в ЕМЕА +0,3%,
    а в региона ЦИЕ + 5,6%.

    настолни РС
    в ЕМЕА -3%
    в ЦИЕ +8%.

    В облака има ценова война(amaz+m$ vs. google) за клиенти(няма търсене) – ibm и oracle са пътници.

Коментар