„Меденият месец” на Swift приключи

Swift се считаше от мнозина за новия любимец на iOS общността

Тромавата разработка на мобилни приложения чрез употребата на строго индивидуални програмни езици за всяка платформа отстъпва пред мултиплатформеното програмиране (нещо, към което Visual Studio e приспособен), сочи доклад на TIOBE – организацията, която проследява популярността на програмните езици.

Индексът на популярността от този месец показва голям спад в позициите на Swift и Objective-C, двата най-използвани езика в iOS разработката. Swift, който е малко над тригодишен, се считаше от мнозина за новия любимец на iOS общността, след като бе въведен и впоследствие направен с отворен код от самите Apple.

Swift бързо набра скорост, защото имаше доста предимства пред Objective-C, но явно „меденият месец” е приключил, коментираха специалисти от СофтУни. В началото на тази година Swift удари пик с рейтинг от 2,3% в индекса TIOBE и дори достигна позиция в топ 10. Сега обаче е на 16-та позиция, като постоянно изпада назад, месец след месец.

След пика от началото на годината Swift слезе чак на 16-та позиция в индекса TIOBE

Пазарните лидери в момента са Microsoft с техния Xamarin(C#), Apache’s Cordova (JavaScript) и Ionic (JavaScript). Последствията от всичко това са, че езици като C# и JavaScript придобиват популярност за сметка на Java и Swift. Това може да са добри новини за разработчиците, ползващи Visual Studio (въпреки, че TIOBE по грешка класифицираха Xamarin в хибридната категория – той всъщност служи за създаване на Android, iOS и Windows приложения).

Пълните възможности на Visual Studio IDE включват поддръжка на Xamarin (C#) и Apache Cordova (JavaScript) проекти, докато в същото време междуплатформеният Visual Studio Code редактор с отворен код се превръща в любим инструмент за използване на React Native (JavaScript) за писане на iOS и Android приложения.

Java претърпя срив с 6,37%, но въпреки това запазва първата си позиция, където е през последните 15 години. По-големите скокове са при Delphi/Object Pascal, който се изкачва от 15-то на 11-то място, и Scratch, който се изкачва с девет позиции до 14-то място.

Коментар