Нов Office ще работи в уеб браузър

Продукт, който конкурира интернет приложението Google Docs, планира да пусне Microsoft, стана ясно от конференцията PDC 2008.
Софтуерната корпорация подготвя уеб версии на Word, Excel, PowerPoint и OneNote, които ще излязат едновременно с пакета Microsoft Office 14, разкриха представители на Редмънд.
Демонстрация във видео блог показва съвместна работа на двама потребители върху документ в OneNote, като единият използва традиционната версия на програмата, а другият – уеб интерфейс. По същия начин няколко човека работят в реално време с електронна таблица.
Копията на документите в интернет и на локалните мрежи ще се синхронизират автоматично с помощта на технологията LiveMesh. Това ще избави потребителите от необходимостта да следят за съответствието на версиите на документа на различни компютри.
Засега не е известно по какъв начин Microsoft ще предоставя услугите по синхронизация на документи – дали ще е необходимо потребителите да купуват пространство за данни на сървъри на компанията или ще се абонират за услуга.
Новият офис пакет ще се разпространява чрез услугата Microsoft Office Live. Като предимство на Microsoft експертите посочват, че форматът на документите от Office е де факто стандарт за бизнес комуникации.
Уеб базираният офис се очаква на пазара в началото на 2010 година, след излизането на следващата операционна система Windows 7.

Коментар