Kaк да почистите компютъра най-добре

Като повечето вещи, и компютрите следва да бъдат почиствани редовно. Много е важно обаче да знаете как да го почиствате правилно. Ако не сте внимателни, вашите опити могат да нанесат повече вреда, отколкото ползи.
Колко често компютърът трябва да бъде почистван зависи от условията, в които работи. Ако се използва от деца, той трябва да се чисти веднъж месечно, а ако се ползва от няколко служители в бизнес локация – веднъж на три месеца.
Компютърът на самостоятелен потребител, който не пуши и живее в къща без домашни любимци, има нужда да се почиства през пет месеца.
Как да почиствате – избършете външните повърхности с мек парцал, леко навлажнен със спирт (и концентриран алкохол ще свърши работа). Използвайте памучни тампони, за да достигнете трудните за почистване места в клавиатурата и мишката (хигиенни детски клечки за уши също помагат). Прахосмукачка с подходящ накрайник може да е от полза при премахване на мръсотията, праха или космите, само трябва да имате предвид, че мощните устройства не са подходящи, а портативните могат да генерират статично електричество, което да увреди вътрешните компоненти.
За почистването на LCD екран е важно да се избягва пръскането на почистващи химикали директно върху екрана. Използването на хартиени салфетки също не е препоръчително, тъй като повърхността на монитора е крехка и лесно може да бъде надраскан. Простото забърсване с кърпа в повечето случаи е достатъчно за премахването на отпечатъци от пръсти и други петна. За изключително замърсени екрани може да намокрите леко тъканта със спирт.
Ако се налага почистване на оптичното устройство, можете да закупите специалните за целта комплекти, предлагани в повечето магазини. Те са специално разработени така, че да не повредят лазера, четящ диска.
Почистването на дънната платка може да се окаже сложна задача. За целта най-удачно е използването на въздух под налягане. Имайте предвид, че невнимателната употреба може да доведе до електростатичен разряд, който да увреди някой от чиповете. За разлика от механичните повреди електростатичните се случват без вие да забележите.
За да почистите скенера, най-добре използвайте битов препарат за почистване на прозорци, като обърнете внимание на стъклото му.
Почистете принтера отвън с парцал, напоен с алкохол, но за вътрешността му не предприемайте чистене, без да сте се запознали с указанията в инструкциите за експлоатацията на машината.

по темата: „Kaк да почистите компютъра най-добре”

добавете коментар...

  1. ичко

    Много слаба статия нищо конкретно не е написано.

Коментар