Хай-тек летищни скенери нарочно не били монтирани

Високотехнологични летищни скенери, каквито са могли да предотвратят случая с нигериеца, опитал се да взриви самолет около Коледа, има само на няколко летища в света. Те са ултрамодерни и биха могли да покажат всеки носен експлозив, но не се монтират заради проблеми, свързани с личната неприкосновеност, съобщи Асошиейтед прес.

Технологията за сканиране действа само на 19 американски летища, а в Европа властите са се ограничили само до тестови инсталации.

Системите за сканиране на цялото тяло са предизвикали редица тревоги сред регулаторите, свързани със защитата на личната неприкосновеност, защото могат да показват очетанията на човешкото тяло със смущаваща яснота и точност. Именно тези опасения са забавили внедряването на машините по летищата по света.

Джей Стенли, директор по образователните дейности при американската програма за технологии към Съюза за грждански свободи, твърди, че машините по същество провеждат “виртуално събличане и претърсване на голо, виждайки през дрехите и разкривайки размера и формата на тялото”.

Нигериецът, който се опита да взриви самолет по Коледа, е минал през съвсем рутинна проверка за сигурност в Амстердам, преди да се качи на самолета. Предполага се, че е затъкнал в панталона си торбичка с прахообразен експлозив и е носел спринцовка с течност-детонатор. Такива вещи не могат да бъдат засечени от метал-детектора.

Гореописаните скенери обаче, всеки от които струва шестцифрена сума, сканират пътника от главата до петите и биха могли да разкрият наличието на пластичен експлозив или неметално оръжие.

На практика устройствата предоставят кристално ясна картина на човека, на която се вижда цялото тяло и всичко, което не е част от тялото. Благодарение на радио-вълни с определена честота и на тяхното отражение от тялото се прави триизмерно изображение на фигурата.

В САЩ заради проблемите, свързани с личната неприкосновеност, е гласувана забрана за използване на подобни скенери. Предложение, което още стои в Сената, би позволило тяхното прилагане за вторично сканиране, т.е. при възникване на подозрения.

Американските законтворци са категорични, че трябва да се намери праавилният баланс между мерките за сигурност и спазването на личната неприкосновеност. Няма лесен отговор на този въпрос, убедени са U.S. сенаторите.

Производителите на скенерите пък са категорични че отговор има и той не е толкова труден. Машините са в състояние да дават картина на тялото, която представлява само контурно очертание – като картина с тебешир – или пък да дават картина на тялото при нарочно “замазване” на лицето. 

Коментар