Виваком и Nokia превръщат София в умен град

„Инвестираме в изграждане на нов, по-добър начин на живот и устойчивото развитие на градовете ни”, посочи Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком

В София вече работи мрежа от ново поколение, която може да я превърне в умен град. Интелигентно паркиране, сметосъбиране и отчитане на електромери, водомери и газомери са проекти, които могат видимо да повишат качеството на живот на гражданите в столицата, съобщиха от оператора Виваком, който развива мрежата.

Столицата ни прави сериозна крачка напред в развитието си като умен град и има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Това е възможно благодарение на LoRa – технология за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност между всякакъв тип обекти и им дават възможност да комуникират помежду си бързо и ефективно и без необходимост от сим карти.

LoRa (Long Range) е технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 – 870 MHz за страните от Европейския съюз), за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства – сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Технологията покрива изискванията по отношение на „интернет на нещата” (IoT), като предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация.

И всичко това с изключително нисък разход на енергия – LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана  до 10 години.

София прави сериозна крачка напред в развитието си като интелигентен и устойчив град

В София мрежата е изградена от Виваком в технологично партньорство с Nokia. „Инвестираме, за да бъдем активен участник в изграждането на нов, по-добър начин на живот и устойчивото развитие на градовете ни”, посочи Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком.

LoRa е само една от възможностите за превръщане на София в интелигентен и устойчив град, а умните решения за управление на процесите в града и бизнеса, са многобройни. „Въпреки, че днес IoT е осезаема реалност, ние смятаме, че това е едва началото на изключително значима технологична и бизнес трансформация”, коментира Мартин Богоев, управляващ директор на Nokia Networks за България.

„България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия”, каза Радослав Златков, главен технически директор на Виваком

Визията на Nokia за следващата стъпка към т. нар. „програмируем свят” предвижда една ултра-свързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с интелигентност, построена върху огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове, например. Те, от своя страна, ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по сигурен и по-устойчив, поясни Богоев.

„България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората”, каза Радослав Златков, главен технически директор на Виваком.

Сред възможностите, които LoRa дава, са:

  • интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги завеждат там;
  • интелигентно осветление, което дава по-голяма сигурност за гражданите и спестява разходи за електроенергия на общините;
  • контрол на качеството на въздуха;
  • ефективно управление на контейнерите за смет;
  • дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

Виваком вече има разработени технологични решения на много от проблемите, свързани с управлението на транспорта, трафика, водите и електроенергията, които реално могат да подобряват качеството на живот в града и извън него, уточниха от телекома.

Коментари по темата: „Виваком и Nokia превръщат София в умен град”

добавете коментар...

  1. Иван

    Интересно ми е на какво се базира твърдението че “България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата..”

    Благодаря

Коментар