Криптовалути движат сделки в тъмния интернет

В тъмния интернет през последните години са разкрити над 400 сайта, които се занимават с престъпна дейност, финансирана с криптовалута, съобщи Михаил Драгоданов, началник сектор „Киберпрестъпност” в ГДБОП

Цялата криминална активност от улицата вече е пренесена в интернет и в по-голямата си част – в т.нар. „тъмен интернет”, като по този начин мащабността на престъпността се увеличава многократно. В този процес престъпниците са подпомагани от инструментариума на виртуалните валути, заяви Михаил Драгоданов, началник сектор „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Само на 31 октомври т.г. са хакнати над 57 000 сайта, а от началото на годината броят на поразените сайтове е над 26 700 000. При това тези данни се отнасят за т.нар. „светъл  интернет”, който всички познаваме, посочи Драгоданов в дискусия за прането на пари и 5-ата директива на ЕС в рамките на регионалния форум за киберсигурност, организиран в София от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Механизмът на кибератаките включва хакери, жертви и инструментариум, като под формата на инструментариум се ползват т.нар. финансови мулета. Целта е прехвърляне на парите към сметки и акаунт, като по този начин се затваря цикълът на киберпрестъплението. Финансовите  мулета са физически или юридически лица, като първите биват набирани на улицата чрез директна уговорка или чрез интернет, а юридическите лица се ползват в случаите на кражба на големи суми.

Разкривайки подобни престъпни канали, само тази година ГДБОП, в съвместни действия с банките у нас, е предотвратила финансови загуби в размер на 500 хиляди долара. „Хакерите атакуват клиентите на финансови институции, преодолявайки различните способи за идентификация, но все още най-слабият фактор в киберсигурността е човешкият фактор”, обясни Драгоданов.

По неговите думи, киберпрестъпленията са много тежки за разследване, защото се извършват на транснационално ниво, като се използва компютърна инфраструктура, разпръсната по целия свят, което прави събирането на данни дълъг и обемист процес. Един способ за разследване в тази схема на финансови киберпрестъпления е проследяване на пътя на парите, но това е възможно само когато пътят минава през банкови институции или системи за бързи преводи на пари, където има контрол.

При виртуалните валути обаче такъв контрол няма, коментира експертът и допълни, че цялата криминална дейност, която се извършва през каналите на финансовите институции може да бъде разкрита, но използването на виртуални валути усложнява в много голяма степен този процес.

Причината, най-кратко, е липсата при виртуалните валути на банкова сметка, както и каквато и да е информация, която да указва кой стои зад съответния портфейл, през който е реализирана измамната схема. Използваните портфейли за криптовалути са разнообразни – онлайн портфейл, хардуерен портфейл, книжен портфейл, а над 800 вида са виртуалните валути, базирани на различните видове инструменти за криптиране, и целият този инструментариум се използва от престъпниците, за да се избегне какъвто и да е контрол, посочи Михаил Драгоданов.

Чрез използване на криптовалути разплащането между хора от различни краища на света, които дори никога не са се виждали, може да стане много лесно, бързо и при това абсолютно анонимно. Затова местата на разкриване на престъпленията би трябвало да бъдат точките, където тези валути преминават в реални пари.

Криптовалутите са много използвани в тъмния интернет, където чрез тях се продават наркотици, порнография и дори може да се поръча убийство. В тъмния интернет през последните години са разкрити над 400 сайта, които се занимават с такава престъпна дейност. Често тези  сайтове наемат хостинг доставчик, при който е възможно да се заплати в криптовалута, и по този начин остават анонимни.

На ниво ЕС се работи за предотвратяване на изпирането на пари, като от две години вече е в сила  4-ата директива срещу изпирането на пари. В момента ЕК готви поправки към тази директива, които ще влязат в предстоящата 5-а директива. Тя ще бъде подобрена в 5 насоки – създаване на регистри за собственост, виртуални валути, предплатени карти, обмен на информация, повишена дългосрочност. Директивата ще обхване и платформите за криптовалутата и доставчиците на портфейли.

ГДБОП, от своя страна, въвежда контактни точки за платформите за валута и доставчиците на портфейли с оглед улесняване на разследването. Именно те имат информация за лица, които са трансферирали виртуална валута в стандартна и само в тези точки може да се обвърже виртуалната валута с конкретно лице. Тази информация трябва да се съхранява и предоставя на органите, обясни Михаил Драгоданов.

Коментари по темата: „Криптовалути движат сделки в тъмния интернет”

добавете коментар...

  1. coin

    адвокатите, съдиите, прокурорите, ченгетата и други търсете minero !

  2. Anonymous

    адвокатите, съдиите, прокурорите, ченгетата и други са върли привърженици на btc.

  3. идиот

    адвокатите, съдиите, прокурорите, ченгетата и други които си захранват в тоя сектор ако нямаше престъпници каво щяха да правят? в идеалната държавна система престъпноста може да бъде напълно унищожена, но както е ясно има конфликт на интереси. така че давайте напред кой както може…

  4. :)

    А някой “експоерт” скоро обясняваше по телевизията как нямало такова нещо като darknet.

  5. Българин

    Децентрализираните валути са бъдещето. По-добре е държавите да започнат да мислят как могат да ги приемат за плащане на данъци, в противен случай просто хората ще спрат да плащат. Не можеш да спреш еволюцията със закони.

  6. до Stop

    Тея “крипто измишльотини” ще илиминират кражбата на парите от тези двата милиОна пенсионери.

  7. Stop

    Тея крипто измишлотини ще фарират държавите , когато частника разбере че може да не плаща данъци.

    800 000 бюджетни и 2 милона пенсионери ще умрът от глад ; тази лудост трябва да бъде спряна !!

  8. Биткойн

    проследяване на пътя на парите, но това е възможно
    само когато пътят минава през банкови институции
    или системи за бързи преводи на пари, където има контрол.

  9. Anonymous

    създаване на регистри за собственост на виртуални валути

Коментар