Microsoft: Windows 10 има предимство в сигурността

„Кибератаките са ясно таргетирани, добре подготвени и много сложни”, посочи Збигнев Куковски от Microsoft

Windows 10 има няколко ключови характеристики за сигурност, които я отличават от конкурентните операционни системи. В частност, това е големият брой виртуални машини, които проверяват всеки имейл, заяви Збигнев Куковски, съветник по сигурността в Microsoft и и участник в разработката на Windows 10.

Според експерта, 12 виртуални машини се занимават с всеки отделен прикачен файл, като го сканират неколкократно на определен интервал от време. Това се прави, тъй като някои файлови формати (например pdf) могат да се отварят с няколко програми.

Всички прикачени файлове и линкове биват проверявани, преди да се доставят на потребителя. Откритите злонамерени файлове се складират в т.нар. „Detonation chamber”, поясни Куковски по време на регионалния форум по киберсигурност и киберпрестъпления, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Защитата обхваща не само електронната поща, но и продукти като SharePoint, WinDrive и Microsoft Team. Збигнев Куковски изтъкна също услугата Microsoft ATA, която предпазва потребителите от популярната напоследък кражба на идентичност.

Всеки ден през миналата година над 200 организации са били атакувани от хакери, по данни на Microsoft, изнесени по време на форума. Софтуерната компания отчита, че през 2016 г. глобалните организации са били подложени на 82 000 кибератаки. Всеки пробив им е струвал средно по 4 милиона долара.

„Кибератаките са ясно таргетирани, добре подготвени и много сложни”, посочи Збигнев Куковски. Той даде за пример кибернападение над полски компании, което е довело до спиране на бизнеса им за три дни и финансови загуби в размер на 6 млн. долара.

Хакерите не създават универсален злонамерен код, с който атакуват организациите. Те първо проучват внимателно какъв софтуер използва компанията и след това пишат малуер специално за нея, допълни експертът.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „Microsoft: Windows 10 има предимство в сигурността”

добавете коментар...

 1. Анти

  Номерът е да ползваш много средства за защита, но от различни производители. Така поне ще си сигурен, че всичко не е умишлено!

 2. PRO

  Пълни глупости. Няма значение каква ти е ОС – ако отваряш програми от неофициални източници пак ще ти се е*е пц-то даже на уин10.

  Майкрософт искат да накарат хората да се качат на уин10 с мръсни тактики явно 😀

 3. Да, бе да

  Администратор съм на корпоративна антивирусна програма, която пази мрежа с повече от 800 компютъра. Машините са с Win7 и Win 10. Редовно се инсталират всички кръпки за Windows, Office, Java, Adobe Reader и т.н.

  Напоследък все по-често се случва през пощата да мине някое писмо с прикачен файл (обикновено някакъв архив), съдържащ съвсем нов и непознат за антивирусната програма вирус, който при невнимание от страна потребителя бива пуснат.

  Определено не виждам разлика в защитата между Win 7 и Win 10 – новият и непознат малуер се закача без проблеми и при двете операционни системи, само модулът на антивирусната програма, който следи за опасно поведение на стартираните процеси спасява положението, като спира вредоносния процес точно преди да направи някоя поразия!

Коментар