Секс индустрията движи виртуалната реалност

В Матрицата 2.0 индивидите могат да изживяват пълноценно усещания от реалния свят, разказа Борислав Гончаров, главен стратег по киберсигурност в Amatas

Бъдещето несъмнено е във виртуалната реалност. Възникват обаче въпроси за това как ще си взаимодействаме там, как ще общуваме и как ще защитим тази комуникация. Темата бе повдигната от специалисти на компанията Amatas по време на регионалния форум за киберсигурност и киберпрестъпления, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Борислав Гончаров, главен стратег по киберсигурност в Amatas, дефинира Матрицата 2.0 като среда, в която изкуственият интелект е създал правдоподобна реалност. В нея индивидите могат да изживяват пълноценно усещания от реалния свят. Матрицата 2.0 е подходяща и за лекуване на фобии.

Виртуалната реалност е бъдещето на социалното инженерство, тъй като предоставя платформа за печелене на пари, посочи експертът и даде пример с VR игра, която пресъздава посещение в бар, където си поръчваш коктейл с реални пари, запознаваш се с хора и дори можеш да ги черпиш.

Секс индустрията обаче е двигателят в развитието на виртуалната реалност. Вече има устройства, които пресъздават сексуален акт между двама души на различни места на ниво психика. Съществуват дори триизмерни образи на актриси от филми за възрастни, с които може да се общува, разказа Гончаров.

Към момента интерфейсът налага ограничения във виртуалната реалност, но скоро този проблем ще бъде преодолян. Ръкавиците стават все по-усъвършенствани и пресъздават усещането от допир. Очаква се в близко бъдеще да се появят модели, които позволяват на хората да почувстват тежестта на предмет при вдигане.

Но има морални дилеми, които трябва да бъдат разрешени преди масовото навлизане на виртуалната реалност. Ключов е въпросът дали престъплението във VR е престъпление. В Хонконг вече действа специализирано звено на полицията, което се занимава с престъпления във виртуалната реалност. Трябва да се обезпечи и сигурността на виртуалните хора, посочиха експертите.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар