Ферма от смартфони Galaxy S5 добива биткойн

Клъстерът от смартфони може да добива криптовалута по-ефективно от енергийна гледна точка, в сравнение с РС-тата

Огромният брой работещи, но морално остарели смартфони могат да намерят смислено приложение в добива на криптовалута. Именно това демонстрира Samsung, създавайки ферма за биткойн от 40 устройства Galaxy S5.

Специалистите от Samsung C-Lab твърдят, че е по-изгодно да се използват смартфони вместо РС-та за добив на биткойн. Според компанията, осем смартфона Galaxy S5 имат производителността на процесор Intel Core i7-2600 – около 20 000 khash/sec. При това, един смарфон потребява 24 пъти по-малко енергия от CPU-то.

На базата на това сравнение, Samsung стига до извода, че енергийната ефективност при добив на биткойн със смартфони е три пъти по-добра, отколкото с Intel Core процесори. В създадената от компанията ферма са „впрегнати” устройства Galaxy S5 със специална операционна система – вариант на Linux, разработена от Samsung за добив на биткойн.

Samsung има и други идеи за използване на остарелите смартфони. Galaxy S3, например, се превръща в камера за видеонаблюдение с функция за разпознаване на лица. Същият смартфони може да послужи за информационно табло, което показва данни за състоянието на водата в аквариум.

Всички тези приложения са разработки на лабораторията Samsung C-Lab, по-конкретно в рамките на инициативата Upcycling, която се свежда до търсене на варианти за използване на излезлите от употреба, но годни за работа смартфони.

Коментари по темата: „Ферма от смартфони Galaxy S5 добива биткойн”

добавете коментар...

 1. Bg ialumi

  Единствено не става ясно как стои въпроса с охлаждането.
  Един видео контролер било то пасивен или активен разчита на огромен радиатор или перка.
  Както е ясно обаче продължителната работа с мобилния води до голямо топлоодаване което от своя страна води до нагряване на корпуса на тел.
  И като се прибави времето за безоткана работа плюс липсата на гаранция цялата концепция някак не е особенно удачна.

 2. boo

  i7-2600 не може да изкопае биткойн, дори да си плати тока.

Коментар