Intel и AMD взеха още от пазара на процесори

Основните играчи на пазара за процесори Intel и AMD увеличиха дяловете си през третото тримесечие на годината. Двете компании оставиха на конкурентите си само 7,5% от пазара в стойностно изражение, показват данните на iSuppli.
Делът на Intel е нараснал с 0,3% – от 80,1% до 80,4%, докато при AMD увеличението е с 0,1%, или от 12% до 12,1%. Ръстът при двете компании е за сметка на останалите играчи на пазара, чийто общ дял се е свил, спрямо предходното тримесечие.
Успехите на Intel имат дългосрочен характер, тъй като компанията бележи ръст и спрямо третото тримесечие на миналата година, и то с несимволичните 1,7%.
Постиженията на AMD пък се оценяват от анализаторите като краткосрочни. Преди една година делът на компанията беше 13,9%, т.е. компанията бележи спад от 1,8%.
Разликата от 0,1% на годишна база между дяловете на двете водещи компании е усвоена от останалите производители на процесори, което означава, че и те бележат ръст. Най-значително е увеличението на продажбите на мобилни чипове.

Коментар