Apple се отказва от чиповете на Qualcomm

Съдебните спорове между Apple и Qualcomm вещаят края на едно дългогодишно партньорство – бъдещите айфони най-вероятно ще ползват модеми от Intel или MediaTek

Още в следващото си поколение устройства Apple може да се откаже от чиповете на Qualcomm, след като години наред именно модемите на американския разработчик бяха единствените достойни за iPhone.

Но появата на алтернативни варианти на пазара и съдебните спорове между двете компании вещаят край на дългогодишното партньорство. Според неназовани източници от Apple, на които се позовава Уол Стрийт Джърнъл, през следващата година iPhone и iPad за първи път ще използват модеми от Intel или MediaTek вместо от Qualcomm.

Подобен ход от страна на Apple се тълкува като принудителен. Първо, самата Qualcomm се отказа от критичното тестване на своите чипове в прототипите на iPhone и iPad, а след това престана да доставя на Apple необходимия за тестване софтуер.

Всичко това се случи след подаване на иск от Apple в окръжния съд на Южния окръг на Калифорния с искане на компенсация в размер на 1 млрд. долара от Qualcomm. Претенцията се обосновава със злоупотреба с доминиращо положение на пазара и неспазено обещание за отстъпки при покупка на чиповете за безжична връзка.

Qualcomm спря отстъпките за Apple, когато компанията от Купертино реши да си сътрудничи с властите в Южна Корея в рамките на антимонополното разследване срещу нея. През декември м.г. Южна Корея глоби Qualcomm с 853 млн. долара, заради нарушаване на антимонополното законодателство.

Apple купува модеми Qualcomm от момента на появата на iPhone. В света има още пет компании, които произвеждат модеми по технология на Qualcomm и производителите на смартфони могат да избират всеки от тях за доставчик, но са длъжни да плащат определен процент от продажбите на американския разработчик. Размерът та отчисленията се определя индивидуално за всеки купувач и зависи от нивото на приходите.

Дълго време Apple се примиряваше с това положение, тъй като на пазара липсваха достатъчно алтернативи. Но всичко се промени през 2015 г., когато Apple започна да работи с Intel по създаване на собствен модем, който вече е вграден в някои модели iPhone от седмо поколение.

„Отговорът на въпроса защо ние подадохме иск сега, а не преди пет години, е прост – наличието на алтернативи”, заяви по време на презентация вицепрезидентът на Apple – Брус Сюъл.

Коментар