Вибрации от пръстите идентифицират човека

Микровибрациите са уникални за всеки пръст, а краткотрайността им обезпечава повишена надеждност (източник: Университет Рутгерс)

Изследователи от Университета Рутгерс в Ню Брънзуик предлагат нов метод за идентификация на хора – чрез микровибрации на пръстите им. Твърди се, че за всеки човек тези микровибрации са уникални и така може да се получи индивидуална сигнатура, която е много трудна за имитиране.

Системата, наречена VibWrite, работи просто. Към твърда повърхност – дърво, метал, пластмаса или стъкло – се закрепват вибродвигател и датчик и когато човек докосне с пръсти повърхността, вибрациите от двигателя внасят шум, който се прочита като уникална сигнатура.

Нещо повече, микровибрациите са уникални за всеки пръст, а краткотрайността им обезпечава повишена надеждност, в сравнение с въвеждането на код, графични ключове и традиционните биометрични техники за идентификация.

Още едно предимство на технологията пред скенерите за пръстов отпечатък или ретина е достъпността на системата VibWrite – тя е около десет пъти по-евтина за производство и използване.

Тестовете в закрити помещения показват, че точността на новата технология е 95%. Предстоят изпитания на открито. Според изследователите, ще са необходими още една-две години, преди системата да стане годна за комерсиална реализация.

Коментар