Жените работят безплатно два месеца в годината

3 ноември е Европейският ден на равното заплащане, но това е и моментът, в който жените, в сравнение с колегите си мъже, всъщност престават да получават заплащане, а до края на годината остават почти два месеца. Така е, защото средната почасова надница за жените в Европа е с 16,3% по-ниска от тази за мъжете, съобщи Европейската комисия.

През последните години разликата в заплащането на жените и мъжете остава в общи линии непроменена. Равенството между половете, вкл. равното заплащане на мъжете и жените, е една от основополагащите ценности на ЕС, но все още то е далеч от реалността, подчертават от Брюксел.

В сравнение със своите колеги мъже, жените работят безплатно в продължение на два месеца годишно. „В Европа на 21-ви век това е шокираща и неприемлива несправедливост”, се казва в официалното изявление на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, комисар Мариан Тейсен и комисар Вера Йоурова.

Продължава тенденцията жените да работят в сектори с по-ниско заплащане, да получават повишение по-рядко и да са недостатъчно представени на ръководни длъжности. Домакинствата с един родител, в които прехраната се осигурява единствено от жена, са застрашени в по-голяма степен от бедност, вкл. детска бедност, и произтичащите от това отрицателни последици.

Разликата в заплащането не е единственият проблем, според Европейката комисия. Неотдавнашните разкрития за сексуален тормоз подчертават понякога враждебната работна среда, с която жените също трябва да се справят и която безспорно се отразява върху професионалното им развитие и благосъстоянието им, е позицията на Брюксел.

След няколко седмици Европейската комисия ще представи план за действие за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете. Това ще засили текущите дейности и ще позволи да бъдат предложени нови мерки.

Този месец предстои и колоквиум на тема „Правата на жените в смутни времена”, на който ще се търсят нови решения за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете. По същото време европейският стълб на социалните права ще бъде обявен на най-високо равнище, потвърждавайки отново, че жените и мъжете имат право на равно заплащане за равностоен труд.

Жените в ЕС се представят еднакво или дори по-добре от мъжете в сферата на образованието, но това не е отразено на пазара на труда, подчертават от Комисията. През 2016 г. 33% от жените в ЕС са завършили висше образование, в сравнение с 29% от мъжете. Същевременно, общата заетост на жените е с 11,6 процентни пункта по-ниска от тази на мъжете.

Жените са по-слабо представени и на високопоставени позиции в най-големите компании в ЕС. Едва всеки 14-и председател на управителен съвет и всеки 20-и главен изпълнителен директор е жена.

По-рано тази година Европейската комисия представи законодателни предложения относно равновесието между професионалния и личния живот, които ще осигурят повече гъвкавост и по-добра закрила на майките, бащите и лицата, полагащи грижи, независимо от това дали желаят да вземат отпуск, за да се грижат за своите деца, да се възползват от гъвкаво работно време или да се върнат на работа.

Коментари по темата: „Жените работят безплатно два месеца в годината”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Фофу, изкъпи се, ако обичаш.

 2. Фофу

  Видяха възможност да поплюят запада червените бабушкери и тролове и заплющяха простотийте.

 3. Anonymous

  Това е много сексистка статия. Аз, например, в България работя цял живот за без пари в сравнение с германките. Много странна тенденция – да се лансират жени за сметка на мъже, примерно. Това ли трябва да е демокрацията?

 4. Мони

  Шат шат на патки те главите 🙂

 5. Мони

  Шат шат шът на патките главите 🙂 Бизнесът ще страда от многото привилегии. Връща се 9 – 12 часов работен ден.

 6. =

  Оооо загубена Европо, къде е семейството като градивна единица на обществото в цялата тази каша която забърквате

Коментар