Tesla отчете рекордна загуба и отложи Model 3

Tesla отложи доставките на поръчаните седани Model 3 с три месеца

Последното тримесечие донесе рекордни загуби на американския производител на електромобили Tesla. В допълнение, компанията обяви, че отлага пускането на седана Model 3.

Чистата загуба на Tesla за периода юли-септември 2017 г. възлиза на $619,4 млн., или $3,70 на акция, в сравнение с $21,9 млн. печалба, или 14 цента на акция, за същия период на миналата година.

Приходите на компанията за тримесечието са се увеличили с 30% до $2,98 млрд. След обявяване на финансовите резултати за тримесечието, акциите на Tesla поевтиняха с 5%, предаде Ройтерс.

Същевременно, резервът на Tesla се е увеличил през тримесечието от 3,04 до 3,53 млрд. долара. За да привлече нови средства, компанията е продала дълг за 1,8 млрд. долара, като е изплатила 325 млн. долара по вече взети кредити.

Капиталовите разходи на Tesla за отчетния период възлизат на $1,1 млрд., а през текущото тримесечие ще бъдат похарчени още $1 млрд. в производството на батерии.

Tesla отлага старта на продажбите на седана Model 3 с три месеца с обяснението, че по-рано й е било трудно да определи колко време ще отнеме отстраняването на тесните места в производството. Проблемът, в частност, е в линията за асемблиране на модула с батерията в завода в Невада.

Съгласно новия план, обемът от 5000 електромобила на седмица ще бъде достигнат към края на първото тримесечие на 2018 г. До момента са поръчани над 500 000 броя от седана срещу депозит. Цените на Model 3 започват от $35 000, или два пъти по-малко от флагмана Model S.

Tesla поставя ударението върху вертикалната интеграция, като се надява да извлече полза от батериите собствено производство и директните продажби на електромобили на крайни потребители.

Коментари по темата: „Tesla отчете рекордна загуба и отложи Model 3”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Все един ден балонът “Тесла” трябва да се спука. Ще го отнесат наивните вложители, а Мъск ще излезе сух от водата. Ще се разплачат най-вече политиците, формиращи мракобесното електрическо лоби, щото ще им секнат благините.

  2. Иван

    За повечето хора изглежда като загуба, но си я има далаверата и прането на пари както и от пусто в празно. 🙂

  3. Anonymous

    ЧИСТАТА загуба на Tesla ….. ?

    А цялата загуба колко е ?

Коментар