Intel ще разработва Cortex процесори заедно с ARM

Партньорството на Intel с конкурента ARM се задълбочава

Intel започва нов етап на сътрудничество с разработчика на процесори ARM, стана ясно тази седмица на конференцията ARM Tech Con 2017, за която съобщава EETimes.

В частност, американският гигант на пазара за x86 процесори подготвя тестова партида на 10-нанометрови ARM чипове от семейството Cortex-A, които могат да работят на тактова честота 3,5GHz при напрeжениe само 0,5 волта.

Още миналата година Intel сключи сделка с ARM, в рамките на която произвежда чипове по поръчка с архитектурата на британската компания. Сега партньорството се задълбочава и двете компании ще разработват съвместно IP ядро на процесора Cortex-A55 по технологичен процес 22FFL.

Необичайната 22-нанометрова технология 22FFL бе представена от Intel по-рано тази година като алтернатива на съществуващия 14-нм процес. Водещата идея на разработката е да бъде опростен технологичният процес.

Intel твърди, че 22FL ще му позволи да произвежда по-евтино различни чипове, но не спомена SoC решенията за смартфони. Очаква се технологичният процес 22FFL да залегне в разработката на процесорни ядра Cortex-A55 с тактова честота 2,35GHz при напрeжениe 0,45 волта.

Коментар