Жените ревностно защитават интересите на компаниите

Чуждите работодатели имат голямо доверие в професионализма на българските жени-мениджъри
(снимка: CC0 Public Domain)

През последните години жените са станали „по-агресивни”, но в най-добрия смисъл на думата. Те по нищо не отстъпват на мъжете в дадена професия, сочат наблюденията на HR компанията Adecco България. Влизайки в една позиция, жените защитават ревностно ролята си и интересите на компанията, едновременно с това са стриктни и изпълнителни.

Все още жените на високи мениджърски позиции у нас са по-малко от мъжете, като съотношението средно е 40:60 процента в полза на мъжете. Тенденцията обаче в големите компании е високите управленски постове да бъдат поделени по равно между двата пола в следващите няколко години.

„Компаниите, които не допускат жени до висши мениджърски позиции, се лишават от разнообразие на гледните точки и възможността да имат изразител на мнението на голяма част от служителите си. Същото би важало и ако бордът на директорите е съставен само от жени”, коментира д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България.

„Понякога работодателят има конкретна представа за идеалния служител, включително неговия пол, но при подбора може да се окаже, че най-успешният кандидат е от другия пол. Развитието на трудовия пазар в България показва, че чуждестранният  работодател има много голямо доверие в професионализма на българските жени-мениджъри”, допълни тя.

„Наблюдаваме, че жените-кандидати за работа все повече не споделят лична информация – не слагат снимка в биографията си, не добавят рождената си дата. Причината за това е чисто психологическа – искат да бъдат оценявани на база техния професионален опит и умения, а не да ги съдят по години и външен вид”, сподели Парашкева Найденова, мениджър Кандидати и предоставяне на услуги в Adecco България.

Според нея, по време на интервю жените предпочитат да се придържат към въпроси, свързани с професионалното им развитие. Те са по-пунктуални, изрядни и по-подготвени при тази първа среща с потенциалния си работодател.

Жените са по-притеснени и по-песимистични за бъдещето на работата си в постковид средата спрямо колегите си от мъжки пол, сочи проучване на Adecco. 43% от жените очакват бъдещето на работата след Covid да бъде по-лошо, в сравнение с 39% от мъжете.

Причината за това е, че те са ангажирани непропорционално в сектори, които подлежат на автоматизация (HR, продажби и обслужване на клиенти, административни услуги и т.н.), а също и в индустрии, които бяха най-силно засегнати от Covid-кризата (например, хотелиерски услуги).

По време на пандемията и особено при дистанционната работа жените се сблъскват с предизвикателството да жонглират с няколко типа роли между работния и личния си живот. Затова HR специалистите съветват работодателите да помислят за програми за придобиване на различни типове нови умения, допълнителен платен отпуск, финансово подпомагане за записване на децата на инициативи извън дома, които могат да облекчат този натиск върху жените.

Склонността за по-честта смяна на работата не е обвързана с пола, но жените-майки с малки деца имат тенденция да се задържат повече време в една компания в сравнение с другите жени и с мъжете. Интересен факт е, че през последните години се променя профилът на служителите, които отдават важност на баланса между личния живот и работата. Преди младите служители по-скоро държаха на това, а сега предимно това са служители между 40 и 50 г. със сериозен трудов стаж.

Коментар