Банка тества плащания с лицево разпознаване

Таблет разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането
(снимка: PayByFace)

Пилотен проект за плащане единствено с помощта на лицево разпознаване стартира Райфайзенбанк. Целта е да се видят нагласите на потребителите в България към плащането по този иновативен начин, съобщиха от финансовата институция.

Тестовете се реализират в партньорство със стартъпа PayByFace като част от Visa Innovation Program – инициатива на Visa и Eleven Ventures за подкрепа на навлизането на финтех иновации в реалния бизнес.

За да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата пък е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

„…Вълнуващо e да тестваме плащания с лицево разпознаване и да видим каква е нагласата на българските потребители към един от най-новите методи за идентификация. …Банковата карта на клиентите реално е тяхната усмивка”, коментира Мариела Атанасова, директор „Индивидуално банкиране” в Райфайзенбанк.

Засега иновативната услуга е в тестови период и е достъпна за клиенти на Райфайзенбанк, които плащат в бистро „Луна” в офис център Експо 2000, където се намира и централата на банката. Тестовият период ще продължи до края на април 2021 г.

Коментари по темата: „Банка тества плащания с лицево разпознаване”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Докато има хора, които са съгласни да ползват тия “новости” така и ще има компании които да ги налагат.

  2. РББ

    Нито Оруел, нито Биг Брадър са си мечтали за такива неща, дето сами си ги ***. Само чипирането започва и на наша територия.

    Каква сигурност може да даде технология за лицево разпознаване? Никаква

Коментар