Достатъчни ли са 4GB RAM за смартфоните през 2021 г.

Обемът на оперативната памет не винаги е мерило за бързината на смартфона
(снимка: CC0 Public Domain)

Оперативната памет е един от показателите, по които потребителите много често избират смартфон. Логично е, че колкото повече е RAM паметта, толкова по-добре. Колко обаче е достатъчният обем?

Ако искате да си купите евтино устройство, най-вероятно ще се сблъскате с компромис: да доплатите за повече RAM или да спестите пари с всички последици. Често обаче не е много ясно за какви последици говорим и дали 4GB RAM ще са достатъчни за модерен Android смартфон или не.

4GB RAM е доста съмнителен обем за оперативна памет на смартфона през 2021 година. Но не бива и да се преувеличават опасенията.

Защо изобщо е необходима RAM? Това е така наречената „летлива” памет, която се изчиства, когато е изключена от източника на захранване. Тя съхранява информация за задачи, които смартфонът изпълнява или предстои да изпълни в близък момент. RAM е по-бърза от обикновената памет, но е ограничена като размер.

Представете си работен плот. Обикновено офис бюро с рафтове, шкафове и чекмеджета. Те могат да съхраняват всякакви полезни неща, но не можете да сложите всичко на масата. Там държите само нещата, от които се нуждаете в даден момент. Ако масата е твърде малка, на нея може да няма достатъчно място, за да подредите всички елементи, които ви трябват. Така е и с RAM-а. Оперативната памет поддържа бърз достъп до всички стартирани приложения. Но ако не е достатъчна, те ще започнат да се разтоварват от нея.

Не забравяйте обаче, че приблизително 2GB RAM се консумират от операционната система. Тоест, ако сте избрали смартфон с 4GB, имайте предвид, че само 2GB ще останат за фонова работа на приложения и други процеси.

Честно казано, това не е толкова малко. Като се има предвид, че всяко приложение заема приблизително 150-250 MB, това означава, че можете да стартирате 8-10 приложения едновременно и да превключвате между тях, без да се страхувате, че ще бъдат разтоварени от паметта. И ако приложенията са постоянно в паметта, смартфонът ще има достъп до тях по-бързо, пестейки време.

Вярно е и друго – практиката показва, че понякога, независимо колко RAM е инсталирана в смартфона, това не му позволява да избягва презареждане на приложенията. Работата е там, че механизмите на софтуерната обвивка от производителя на смартфона влизат в конфликт със собствените механизми на Android, на базата на които е изградена тази обвивка. В резултат на това приложенията просто се разтоварват от паметта, дори да имат RAM на разположение.

Смартфонът може да е дори с 3GB RAM. Но ако същевременно има мощен процесор и бърза обвивка, липсата на RAM ще бъде компенсирана и няма да я забележите.

Дори ако вашият смартфон страда от „инконтиненция” и не е в състояние да задържи повече от три или четири приложения във фонов режим, това може да е малък проблем. Много по-важно е смартфонът бързо да пуска отново приложенията. И това вече не се влияе от количеството RAM, а от такива фактори като производителност на процесора, качествено охлаждане, скорост на фърмуера и скоростта на самата RAM.

Логично е памет LPDDR5 да работи по-бързо от LPDDR4. Съответно, няма смисъл да се разчита само на RAM при избора на смартфон. Всички фактори трябва да бъдат взети под внимание като цяло.

Ако все още не сте разбрали дали има смисъл да вземете смартфон с 4GB RAM през 2021 година, отговорът определено е „да”. Такива устройства все още имат право на живот. Важно е другите показатели също да са нормални. Имайте предвид, че процесорът Snapdragon 410 и тежките обвивки ще забавят стартирането на приложения дори от RAM, да не говорим за „студен” старт. Но Snapdragon 765G и чист Android или лек лаунчер ще направят това без затруднение.

Коментари по темата: „Достатъчни ли са 4GB RAM за смартфоните през 2021 г.”

добавете коментар...

  1. Антони

    Това говори, че ъпдейтите са си ок, но телефона вече е по стар и с остарели характеристики, за да може да поеме адекватно новите ъпдейти и реално се получава това, че вместо ъпдейта да помогне той забавя устройството ни.
    Естествено, че нов телефон със същите актуални ъпдейти ще работи като пушка със тях защото е актуален от към капацитет да ги поеме адекватно в работата си на практика се получава това, че хората си мислят, че нарочно ни забавят телефоните, но не е така хората просто си пращат нови ъпдейти и не ги е еня кой със нов кой със стар телефон е които е със стар ще му работят зле които е със нов ще вървят като пушка.
    Реално нещата пак отиват на там, че трябва да си вземеш нов телефон който да е адекватен за времето си.

  2. Любчо Михнев

    Продавам iPhone 7 , 128 ddr и т.н. , купен преди около три години за $ 1300 от Chicago , продавам както е със ориналната кутия за 300лв .GSM 0892285385

  3. Мт .

    През две години нещо чайна майна от алито и нямам ядове.

  4. Anonymous

    На китайците(производители на смартови тефони) им бяха спрели Google-а,ако пак го спрат к’ви шъ ги таралянкаш ???

  5. Генка

    Елжи к51с аз исползвам

  6. Jojo

    Аз ползвам huawei mate 30 pro, работи доста по-добре от айфон11 про макс плюс итн, това ми го каза лично собственика на айфона на който датох хуауейя да го разгледа и да ми каже честното си мнение!!

  7. Гената

    Ас съм със хиоми редми ноте 4
    Алуминиевия флагман, с който пробиха пазара..
    Снабден със снапдрагон
    Все още е във вихара си, ъпдейтнат до ми11
    Андроит 7
    Ако това не е достатъчно, за годините, които го имам…
    Определено, следващият ми смарт, отново ще е хиоми ️

  8. Георги

    Препоръчвам samsung galaxi A 71 Той е с 6 gb. RAM и 128 gb. флаш памет Батерията му е 5000 ma и дисертация 6.7 инча Аз съм с galaxi S21 Не съм очарован би трябвало да е много по бърз от А 71 но не е Една от причините е слабият Интернет от моят оператор -теленор В къщи като му изключат мобилните данни и го пусна на уайфай работи много по добре Тези са направени да работят с 5 G мрежа но тук нямаме Едва тогава могат да постигнат скорост 5 nm

  9. Келера

    И аз съм привърженик на xiaomi,вече три години имам Redmi 5 plus и съм адски доволен.

  10. Кирилов

    Телефон с 4 GB RAM е добре, стига да не играеш тежки игри като PUBG или Call of Duty, също така и Mobile Legends след последния ъпдейт товари много по-слабите телефончета, аз съм със 8 GB RAM и 256 GB вътрешна памет, няма проблем с игрите каквото му качиш това тръгва, поздрави!

  11. Az

    Ползвам LG V 20 произведен в далечната 2016г. 4 рам и работи,работи.Не намирам подходящ модел за смяна с всичко налично като него+ сменяема батерия- класика.Нямам никакви ядове с приложения или лафове.

  12. CPAMOTA

    Аз съм с Шауми, редми нот 8 про! Имам заредени поне 100 браузъра, и какви ли не глупости, няма лагване! Пък е уж бюджетен… Не сменям марката без сериозна издънка! А съм фен още от нот тройката…

  13. Ивайло Попов

    Тогава с новите модели на SAMSUNG GALAXY A02 и A02s от 2021 година какво ще правим, като са с памет 32GB/3GB RAM?

  14. moonclub

    Затуй cubot. Чист андроид, 4 гигабайта, почти 2 годинини не бъгва. Ама и ъпдейти няма.

  15. Емил Маринов

    Имам два телефона Самсунгs8+и Хлавей P20, 128gb.
    Двата телефона са със 4РАМ
    СИГУРЕН СЪМ ЧЕ НИТО ЕДИН АЙФОН РАБОТИ ПО БЪРЗО И ПО ДОБРЕ ОТ МОЙТЕ ВЕЧЕ СТАРИ ТЕЛЕФОНО
    ВИЕ СИ НАПРАВЕТЕ ПРЕЦЕНКА

  16. MechiBu

    Не съм съгласен с това да се влагат много пари в телефон който ще ползваш 5-6 год. и давам пример: Купих флагмана на LG за 2014г. LG G3за 840лв. с презумцията да си го джиткам поне 5 год. ама греда – след точно 3 год. и хоп Син екран и чао! По добре ефтинджос за 2-3 години и после нов!

  17. Cvetan

    И не можеш да отвориш и една по сносна игра

  18. Cvetan

    Samsung Galaxy Note 8 е със 6гб рам, за яки игри си трябва повече рам

  19. белия зъб

    Дали телефона ми не е с 6 гб рам 🙂 и си е баш андроид 😉

  20. Banan

    Lol компа ми работи с 4гб рам по добре отколкото някои телефони с толкова. А за какво му е на телефон толкова много е мистерия за мене.

  21. False

    Да, защо трябва да наливаш пари за добър лаптоп В един iphone?

  22. False

    E, имат разбира се. Но и ти си прав

  23. Same true

    Имам 2 телефона с 4 GB RAM.Работят перфектно, без отказ. Не са iPhone, и по-добре защото не съм дал 1500-2000 лева за телефон.iPhone с тяхните 64 GB памет за къде са, дори и карта памет не можеш да им сложиш.

  24. False

    Имам 2 ес 9ки и са с 4гб рам отпреди 2 години и работят перфектно ,пък ти си мисли

  25. TRUE

    4gb Ram за IOS стигат докато Android (samsung, huawei и др.) те дори нямат устройство със 4RAM..

  26. Димитър Иванов

    Относно ъпдейтите – попринцип има ъпдейти, които може да не правиш, но има и такива, които са задължителни. Също така има и ъпдейти на приложения, които ако не правиш, почват да се държат странно или спират да работят (примерно приложения за социални мрежи). Има ъпдейти за сигурността, които е добре да правиш. Има и ъпдейти, които внасят желана функционалност и искаш да ги направиш. И като теглиш чертата, може да намалиш ъпдейтите с 20-30% и в крайна сметка едва ли точно те ще се окажат тези, които нарочно бавят телефона с цел да си купиш следващ.
    Отнсоно iPhone – тук съм съгласен, че масово стари версии вървят доста добре, въпреки че точно те след разследване си признаха, че го правят, ча мамят и нарочно забавят телефоните. Отнесоха една за тях малка глоба и така. Разбира се, изсмукаха оправдание, че било заради уж намалената функционалност на батерията, за да не изглежда супер зле.
    И така, в крайна сметка това е положението. Единстения начин е ние потребителите да тръбим, че това е несправедливо, да опитваме технически и всячески да говорим и доказваме.

  27. Z

    4GB RAM е достатъчно; може би за някои игри ще трябват повече. От настройките в ГугълМагазина може да се спрат автоматичните актуализации и да актуализираме само тези, които ползваме; добре е да се ползва и програмка за спиране на фонови приложения.

  28. Инженера

    Аз използвам таблет с Андроид , телефонът ми е с айОС. Устройствата с втората ОС имат по-малко RAM от събратята си , които са с Андроид, но производителността им е много по-голяма.
    Какво означава това? – освен честотата на чиповете другият фактор е софтуера, както споменаха някои колеги.
    И аз съм за това да не ъпдейтваме софтуера и приложения, които ни служат добре,но ние сме принуждавани да го правим в даден момент.
    Обновяват се версийте на приложенията, от там правят така, че за да ги използваш тези приложения трябва да си ъпдейтваш софтуера и влизаш в омагьосания кръг.
    Майка ми използва iPhone 4s ,който е от 2011 година. 10 годишен смартфон все още си работи прекрасно. Единствените му недостатъци са, че вече няма ъпдейти за него и някои от по-новите приложения няма как да се изтеглят. Иначе версията на операционната система е специализирана за всеки един отделен модел на айфона без значение дали ще е iOS 5 или iOS 10.
    Тези неща не ги казвам за да им правя реклама. Просто това е доказателство,че могат да се правят смартфони, които да използваме повече време, а не като повечето след 2 години да са за коша.
    За съжаление всичко се прави умишлено. Те вече и пътищата ги правят със срок на годност, а какво остава за смартфоните.
    Според мен е по-добре да си вземеш телефон за 600 лева и да го ползваш 5 години,отколкото за същото време да смениш 3 за по 250 лева.

  29. Майския

    Откакто започнах да отказвам ъпдейтите, телефона ми работи без проблем, но не така стои въпроса с компа, там на скапания win 10, неможе да му се забрани ъпдейта.

  30. Ник

    Не можем ли за това да забраним ъпдейтите на тел. и да не го товорим с допълнителен баласт?

  31. Димитър Иванов

    До Александър: да точно от тези софтуерни ъпдейти са, те правят телефона да се бави. Но, за мен това е нарочно. Замисли се – защо да правят уж хубави софтуерни ъпдейти, които да подобрят телефона, като всъщност силно го влошават? Няма логика, нали! ОК, ще кажеш, че част от тях са свързани със сигурността. За тях бих приел. Но огромна част от ъпдейтите са свързани със стабилността, с нови функционалности и с уж с подобряване на скоростта, а не обратното. Това е едната логика, която показва, че има нещо гнило.
    От друга страна – още по-ясна логика – един нов телефон с много подобни характеристики, даже същите като моя -сега с най-новите софтуерни ъпдейти – върви си идеално. Какво говори това?

  32. Александър

    Този феномен се получава от така наречените софтуерни ъпдейти. С всяка тяхна актуализация те стават по-коплексни и по-натоварващи за системата, когато работят на заден план те пречат и на най-обикновенните приложения. Но хардуерът не се променя за разлика от софтуера – това води до забавянето на телефона през годините. При компютрите това също е фактор, но там актуализациите не играят толкова голяма роля, защото компютрите разполагат с повече от необходимото ресурси за тях.

  33. Асен Икономов

    2gb са достатъчни за смартфон. Стига да не отваряш по 8-10 приложения наведнъж.

  34. Димитър Иванов

    Според мен производителите нарочно забавят телефоните след като си ги ползвал около 2 години. Не може да имаш предостатъчно РАМ и батерия към даден момент, да си стартирал само няколко приложения, нищо да не товариш на телефона ти и той да отваря бавно или да превключва видимо по-бавно приложенията отколкото го е правил първата година или година и половина!
    Това никога не се случва на десктоп компютрите или лаптопите, независимо на каква операционна система са. Няма никаква хардуерна или софтуерна логика в това поведения на смарт телефоните. Тук говорим за обикновенни приложения – офис, имейл, телефонен указател, калкулатор и т.н. Нищо специално или тежко.

Коментар