4GB RAM са предостатъчни за смартфоните

За днешните смартфони са достатъчни 4GB памет, смята оперативният директор на Huawei – Лао Ши, като се позовава на резултати от вътрешни за компанията тестове.

Миналата година излезе смартфонът Xplay 5 Elite на Vivo, който за първи път предложи 6GB оперативна памет. По-късно се появиха устройства със същия обем RAM от Samsung, Huawei, OnePlus и Xiaomi, а на хоризонта се задават смартфони с 8GB оперативна памет.

Мнозина специалисти повдигат въпроса дали е необходима толкова много оперативна памет на смартфоните. Според изявление на Лао Ши в социалната мрежа Weibo, на което се позовава gizmochina.com, 4GB са предостатъчни, за да работи смартфонът гладко.

Нещо повече, вътрешни тестове в компанията показват, че един и същи смартфон със SoC Kirin 960 в някои сценарии работи по-добре с 4GB, отколкото с 6GB RAM. По думите на Лао Ши, ключът към успеха е в оптимизацията на операционната система, като пример за това е и iOS на Apple, която не се нуждае от много RAM, за да работи гладко.

Мениджърът на Huawei оприличава конкуренцията между производителите за смартфони с повече RAM на надпреварата в ядреното въоръжаване между САЩ и СССР по време на Студената война.

Допълнителните гигабайти памет единствено оскъпяват смартфоните. Huawei също пусна устройства с 6GB RAM, но компанията е направила това, за да конкурира други производители. Преди две години от Huawei заявиха също, че няма смисъл от 4K дисплеите за смартфони.

Коментари по темата: „4GB RAM са предостатъчни за смартфоните”

добавете коментар...

  1. :)

    До скоро се опитваха да ми обяснят как QWHD дисплеите в телефоните било върхът. С ъпдейта към Нуга, в телефоните на Смасунг се появи опция за резолюцията на екрана. Никой не можа да намери разлика между QWHD и FullHD. Та повечето производители са на принципа “Да има!”. А то въобще НЯМА нужда. Колкото до оптимизация и гуугъл …едва ли.

  2. Димитър Иванов

    Ясна е, че в един момент и софтуера ще се оптимизира. Може би до сега не е било чак такъв приоритет за Гугъл да оптимизират софтуера относно РАМ паметта.

    Аз също смятам, че 4К и повече от 4 РАМ памет не са нужни за един смартфон. Едва ли повече от 2-3% от хората с такива смартфони използват или виждат разликата. Ясно е обаче, че много от тези хора като избират да купят гледат параметрите и производителите се “задължават” изкуствено да вдигат тези параметри. Единствения начин да се излезе от този кръг на лудостта и повече информация, за да могат хората да не го истат и търсят. Защото даже и да се оптимизира от ОС хората пак ще си кажат – само 40 лева е по-скъп, но има 2 ГБ рам повече и ще изберат нещо ненужно.

  3. :)

    Който не може/не иска да оптимизира софтуера, наваксва с повече/по-мощен хардуер.

  4. Toshko

    За тази година са достатъчни, но за догодина вече би трябвало да е 6 GB.

  5. Той

    Аз мисля, че в бъдещето ще има нужда от повече от 4 гигабайта RAM в смартфоните едва след като на пазара се появат много тежки и големи игри за смартфони или някакви огромни програми.

Коментар