Xiaomi вкарана в черния списък, заради награда на Леи Джун

Заради това, че Леи Джун е строител на социализма, Xiaomi влезе в черния списък на САЩ
(снимка: Xiaomi)

В средата на януари администрацията на Доналд Тръмп постави в черния списък няколко китайски компании, включително Xiaomi. Те бяха обвинени, че са собственост на китайската армия или че имат много силни връзки с китайското комунистическо правителство.

Според нова публикация на Уол Стрийт Джърнъл, причината за включването на Xiaomi в черния списък на САЩ е, че основателят на компанията, Леи Джун, е удостоен с награда от Министерството на индустрията и информатиката на Китайската народна република като изключителен строител на социализма с китайски характеристики.

Наградата е приета добре от компанията, което е отразено в биографията на нейния основател Леи Джун и в съответния годишен отчет на Xiaomi – един от водещите производители на смартфони.

В отговор на действията на САЩ Xiaomi направи публично изявление, потвърждавайки, че няма връзки с китайското правителство и не принадлежи на китайските военни. Xiaomi подчерта, че компанията продължава да спазва всички законови протоколи в своите бизнес операции и че правителството на САЩ няма доказателства за нарушения.

Xiaomi заяви също, че ще използва всички законови възможности за възстановяване на щетите от включването в черния списък на правителството на САЩ. Към онзи момент акциите на компанията паднаха значително. В допълнение, Xiaomi заведе дело, с което оспорва черния списък на САЩ.

Коментар