САЩ пращат първата жена на Луната

НАСА планира да изпрати жена на Луната в рамките на мисията Артемида
(илюстрация: НАСА)

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати първата жена на Луната в мисия през следващите десет години. Все още обаче не се знае коя ще бъде тя.

Дванадесет американски мъже са били на Луната. Последният астронавт посети земния спътник през декември 1972 г. Сега, половин век по-късно, НАСА планира да върне хората обратно на Луната, съобщи CBS News.

Новата програма се нарича „Артемида” (Artemis), на името на митичната сестра-близначка на Аполон. САЩ искат жена да посети Луната. Все още обаче не се знае коя ще бъде тя.

Директорът по космическо изстрелване на НАСА Чарли Блекуел-Томпсън потвърди, че девет мъже и девет жени ще участват в мисията Артемида. По нейните думи, връщането към изследване на Луната ще позволи на агенцията да получи нови ценни знания и да направи много научни открития.

„Бих казала, че Луната е полигон, отправна точка за нас, за да се научим как да живеем в дълбокия космос, когато сме само на няколко дни от дома, а не на месеци или години, какъвто е случаят с Марс и други планети”, казва Чарли Блекуел-Томпсън.

Досега изпълнението на програмата Артемида се бавеше, поради превишаване на разходите за мисията. Но изглежда вече финансовият проблем е решен.

Коментари по темата: „САЩ пращат първата жена на Луната”

добавете коментар...

 1. Фофу

  Тотото ами ти като ги разбораш тия работи защо не помислиш за 10 сладки български данъкоплатчета. Разбра се с партньор / партньорка. Никой няма да ти се расърди.

 2. Тотото

  Тия америкоси съвсем се побъркаха покрай новият им Призидентъ … Ако ще пращат след 10г. женицата на Луната, то би било практично тя да помогне финансово мисията като народи 10 сладки америкоски данъкоплатчета ….
  Тъй де ! Луната иска усилия …

 3. (c:

  Space Force е много добра комедия, препоръчвам я на всички

  “It’s good to be black on the Moon”

Коментар