SolarEdge сбъдва мечтата за пълна енергийна автономност на дома

Соларният покрив постепенно доби облика на нещо нормално, полезно, практично…
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора по света инсталират на покривите на своите къщи системи за добив на слънчева енергия. С развитието на технологиите в домовете се появяват и други нови видове техника. Например, популярност набира идеята за домашна батерия, която да събира и съхранява електричество. Токът може да се използва по-късно или да се продава на „енергото” в периоди, когато електричеството е скъпо. Все повече собственици се сдобиват и с електромобил. Умни телевизори, умни прахосмукачки и умни бойлери все по-често превземат домовете. В подобен умен дом става важно енергията, купувана от мрежата, и евентуално тази, съхранявана в батерия, да се разпределят по възможно най-ефективния начин.

Да си представим за момент, че обитателите на даден дом работят предимно дистанционно, от личните си компютри, и имат електрически автомобил. Соларният масив на покрива започва да произвежда ток всяка сутрин с издигането на слънцето в небето. В дома има интелигентна система за управление на електричеството. „Дойде” ли токът от соларните панели, умната система го праща първо на контакта, захранващ компютрите. Когато те се „нахранят”, тя насочва вниманието си (тока) към бойлера. Скоро домакинството вече има топла вода, за да могат хората да се къпят, мият чинии и др. Когато бойлерът е вече зареден, а по обед панелите генерират ток с повече сила, умната система праща тока към батерията на електромобила. Звучи разумно, нали?

Подобно управление на енергията е във фокуса на вниманието на SolarEdge – израелска компания, позната като производител на инвертори и оптимизатори за слънчеви панели. Фирмата е известна с технология за прецизно индивидуално наблюдение на всеки отделен слънчев панел от покривните масиви.

Индивидуално управление на PV панелите

Технологията на SolarEdge се възприема като „мерцедесът” на системите за управление на фотоволтаични (PV) покриви. Когато фотоволтаиците се намират на полето, те работят необезпокоявано и максимално ефективно по всяко време; ала когато са разположени на покрив на къща, има редица фактори, които водят до смущения в производителността. Така например, на моменти соларните панели могат да бъдат засенчени от дърво, или от комин, или дори от съседен скат на покрива. По правило при т.нар. стрингове – редици от PV панели – производителността на всички модули е равна на производителността на най-слабия от тях. Така дори кацането на един щъркел върху покрива, засенчвайки един панел, може рязко да свали производството на всичките панели в редицата.

От София се осигурява поддръжката на клиентите на SolarEdge в САЩ, Европа и Австралия, разказа Костадин Банков, мениджър процеси и производителност в SolarEdge
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

За да се справи с проблема, SolarEdge е разработила технология, при която функционалността на инвертора се разделя на две. Системата има инвертор и по един оптимизатор за всеки панел. Тези оптимизатори извличат максимална мощност от всеки панел. Ако един панел бъде засенчен или в него дадена фотоволтаична клетка се спука, той ще работи по-слабо или дори ще спре, но това няма да повлияе на останалите панели в редицата.

За обслужването на соларните покриви SolarEdge е разработила и софтуер. Благодарение на индивидуалното управление на панелите, програмата може да показва за всеки отделен панел колко мощност генерира към момента. Софтуерът се предоставя безплатно на всички потребители, които използват микроинверторите на фирмата.

“Таблото” на софтуера за следене на фотоволтаичния покрив показва нагледно баланса между собственото производство на слънчева енергия, самопотреблението, “износа” и черпенето на електричество от мрежата
(източник: SolarEdge)

От еко-маниаци към спестовни домакинства

Този софтуер за мониторинг, наред с технологията на микроинверторите, е изиграл голяма роля за възхода на SolarEdge, която е една от най-успешните израелски фирми на американската фондова борса. Сред соларните инсталатори технологията се счита за едно от най-добрите възможни решения за фотоволтаичен покрив.

При използването на технологията на микроинверторите и соларните оптимизатори може да се проследи в детайл кой панел каква изходна мощност има в даден момент
(източник: SolarEdge)

Имаше време, когато покривните системи бяха доста скъпи и не се търсеха от собствениците на къщи, защото инсталацията излизаше по-скъпа от купуването на ток от мрежата, спомня си главният финансов директор на фирмата Ронен Файер. По онова време само еко-маниаци купуваха подобни решения – или пък домакинства на места, където енергията от соларни панели се субсидира мощно.

Със спадането на цените на панелите и популяризирането на идеята стана и по-евтино изграждането на соларен покрив. На много места по света електроенергията от ВЕИ се изкупуваше на изгодни цени и все повече хора се ориентираха към поставянето на фотоволтаици на покрива си, за да облекчат бюджетите си.

Така соларният покрив доби облика на нещо нормално, полезно, практично.

От соларния панел към умния дом

По същество софтуерът на SolarEdge представлява система за мониторинг на енергията. Сега обаче SolarEdge е решена да отиде отвъд чистото управление на тока от соларния покрив и да се заеме с управлението на всичката енергия в дома. Тази потребност нараства с навлизането на идеята – и практиката – собствениците на домовете да купуват и акумулатори за съхранение на електричество. В тези въз-големички батерии електроенергията от фотоволтаиците се натрупва по време на слънчевото греене, за да може да се използва тогава, когато е нужна на хората – например вечер. Едновременно с това в домовете се появяват и различни „смарт” устройства, а все повече хора се сдобиват с електрически коли.

SolarEdge определя батериите като ключов компонент от умните системи, които изгражда, и иска да бъде „господар на собствената си съдба”, казва Асен Гинев, инструктор в сервизния център на SolarEdge
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Няколко придобивания „павираха” пътя на SolarEdge към пазара на енергийно управление. Фирмата купи Kokam (Корея), Gamatronic Electronic Industries (Израел) и SMRE (Италия).

Kokam е посветена на производството на батерии. Това е важно, защото един от проблемите на пазара е, че търсенето на акумулаторни системи е колосално – заради бума на домашните батерии и електромобилите. SolarEdge обаче е определила батериите като ключов компонент от умните системи, които изгражда, и иска да бъде „господар на собствената си съдба”. Ако произвежда собствени батерии, SolarEdge ще има независимостта да предложи цялостно енергийно решение за дома, казва Асен Гинев, инструктор в сервизния център на SolarEdge.

Gamatronic пък е производител на UPS системи. Предлагането им ще позволи на SolarEdge да съчетава фотоволтаичните масиви с батерии и непрекъсваеми токозахранващи системи – порфолио, което ще позволи на всеки потребител да постигне пълна енергийна автономност в дома си.

Италианската фирма SMRE позволява на SolarEdge да влезе в един от най-горещите пазари днес: електрическите автомобили. По същество двигателят на електрически автомобил е комбинация от батерия, система за управление на батерията и инвертор плюс „няколко други елемента”, казва Файер. С други думи SolarEdge е на път да влезе в изключително „ексклузивен” клуб на доставчици за автомобилната индустрия и това е много интересен пазар.

София на картата на енергийния мениджмънт

Малцина знаят, че голямата фирма за оптимизатори и микроинвертори за соларни масиви има две подразделения и в София. Оттук се осигурява поддръжката на клиентите в САЩ, Европа и Австралия, разказа Костадин Банков, мениджър процеси и производителност в SolarEdge. Тук работят хора с образование в света на електротехниката и владеене на поне един европейски език. Центърът за поддръжка е оборудван с рядка машина: система за симулация на соларни покриви. Макар че визуално прилича повече на шкаф, тази машина играе ролята на PV масив с микроинвертори – цялата структура се използва за симулация на реални клиентски проблеми до намирането на тяхното решение.

Рядко срещан вид машина: симулатор на слънчеви панели. С него се “проиграват” проблеми, описани от клиентите на SolarEdge от цял свят, за да се търси инженерно решение. Вдясно се виждат наредени инверторите в малки отделения едно до друго
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Второто поделение на SolarEdge в София се занимава с разработването на софтуер. Тук фирмата прави своя програма за проектиране и симулация на бъдещи соларни покриви. Инструментът се използва от инсталаторите на соларни покриви за проектиране на фотоволтаичните инсталации и проиграване на различни възможни сценарии, за да се оцени бъдещият добив на соларно електричество.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „SolarEdge сбъдва мечтата за пълна енергийна автономност на дома”

добавете коментар...

  1. :o)

    Аз не съм чул за Фотоволтаици, които да осигурят МИНИМУМ независимост на 1 дом.
    Така че не знам тея каква мечта сбъдват?
    Просто ако имаш едни много пари да им ги дадеш и да си смяташ 10 години как ще ти “облекчи” сметката за тока? Май го пропускат това преглъщане на първоначалната инвестиция? Иначе розови облачета летят всичко е от супер по-супер…мечта сбъдват хората

  2. Борислав Младенов

    Благодарете на Р.ОвчаРов за това.

  3. Аньо

    “Когато те се „нахранят”, тя насочва вниманието си (тока) към бойлера.”
    Тази част хич не е зелена, топлене на вода с ток?
    Соларни фотоволтаици с ефективност 20%, вместо директно топлене на вода със соларен панел с ефективност 89-92%?
    Нищо не пречи да имаш от двата типа панели.
    А може и хибриден, с охлаждаща течност за фотоволтайкиа и вода с 60 градуса

  4. Бай Георги

    Според добре запознати ,подобна система,без да продава ток ,се изплаща за около 10-12години.
    Включим ли и ремонти,срока скача.

  5. Бай Георги

    Жалко,че и в тази насока сме продадени от Парламента ни,на ЕРПтата. Ние не бива да сме независими ,а собственост!

  6. Харитев

    Кога е имало законодателство в интерес на гражданите. До като притежателите на енергийните дружества имат лоби в парламента и има корупция няма да се позволи на народа да се ползва от тези новости. Българина може да се самозадоволява само в секса. Неможе ти да си произвеждаш ел енергия ще я купуваш от този който ти кажем. Така е когато не мислим за кого гласуваме а чакаме кой ще ни даде кебапчета. ЖАЛКО за територията БЪЛГАРИЯ.

  7. Венци Венц

    Жалко, че законодателството в България прави практически невъзможно изграждането на такава инсталация за собствено ползване…

Коментар