НАСА обещава пътуване до Марс за три денонощия

Проф. Филип Любин е на път да осъществи революция в междупланетните пътувания (снимка: Sonia Fernandez, UCSB.edu)

Проф. Филип Лубин е на път да осъществи революция в междупланетните пътувания (снимка: Sonia Fernandez, UCSB.edu)

Космически кораб може да преодолее разстоянието от Земята до Марс само за три денонощия, ако се ускорява от мощен лазер, твърди проф. Филип Лубин – учен от НАСА и Калифорнийския университет в Санта Барбара.

През октомври миналата година проф. Лубин заяви на симпозиум на НАСА, че новата концепция за междупланетна станция може да се пренесе „от научната фантастика в научната реалност”.

Скоро след това ученият получи финансиране в размер на 100 хиляди долара, за да извърши предварителна оценка на проект на система за задвижване с насочена енергия за целите на междузвездни изследвания.

Лубин и негови сътрудници разработиха подробен план за създаване на космически апарат, оборудван с управляеми фотонни ускорители. Екипът на професора работи и по малка автоматична станция, способна да развива висока скорост за много кратко време.

Групата планира в близко бъдеще да изведе в орбита лазерна система за задвижване на автоматични станции, оборудвани със слънчеви панели. Лазерният лъч ще позволи на 100-килограмовия апарат да достигне Марс за три денонощия.

По-голям, пилотируем кораб ще изминава разстоянието до Червената планета за около месец. Проф. Лубин твърди, че мощният лазер на орбита около Земята може да се ползва също за защита на планетата от астероиди.

Коментари по темата: „НАСА обещава пътуване до Марс за три денонощия”

добавете коментар...

  1. Косев

    Преди много години, на един симпозиум на Tektroniks, демонстратора уж случайно оттърва осцилоскопа и той падна на пода. Залата замлъкна! Той се наведе, взе го и го включи в мрежата. Апаратът заработи. Тогава обясни, че по този атрактивен начин е решил да демонстрира надежноста на техните изделия. След всичко това, една колежка попита “каква е надежността на техните изделия?”. Съжалявам колежке, не мога да преведа въпроса ви, каза преводача.

    Сега като чета коментариите изпълнение със съвети и критики към т.н. от вас кравари, разбирам, че познанията и мантатлитетта ни не е мръднал с йота от онова далечно време.

  2. Иво

    спирането на малки товари не е трудно – ползва се атмосферата и подходяща траектория за заход – но ако са корабчета с малка маса – иначе ……….

  3. Anonymous

    Спирането е най – малкия проблем. С пожарогасители…

  4. naskotop

    спирането… – когато трябва, слагаш едно огледало отпред и лъчът вместо да те “бута” напред, те бута назад.

    Капиш?

  5. Jm

    Ще се спре в Марс 🙂

  6. мхм

    Пълен СМЕХ е тоя проект, ако малоумните джурналистчета имаха малко сиво вещество между ушите, нямаше да обърнат никакво внимание на тая смешка. Ама гледам от няколко дни преписват от сайт в сайт, даже и в наука.офнюз.бг не искаха и да ми публикуват коментара, защото и там зададох въпроса КАК ЩЕ СПИРА тоя апарат, ако достигне хипотетичната скорост да стигне до Марс за 3 дни и дали и на Марс ще сложат едни огромни лазери за да ги насочат в първобитно-технологичното платно за да може да спре?

  7. Anonymous

    Не е луд който яде зелника, а който му го дава. Винаги ще се намери мошеник, който да изръси пачки от тексаските петролни селяндури с обещания за някой безмозъчен проект.

  8. Костадин

    по средата на пътя бих обърнал монтирания на подвижни оси лазер на 180 градуса.така с обратното ускорение горе долу до марс скоростта ще е нулева.

  9. SaS

    За спирането лека корекция и минаване на кръгова орбита около планетата – и чакане … и още чакане и още чакане да си навърти апарата безцелните кръгови обиколки докато му пада баавнооо и постепенооо скростта.

  10. Saevar

    е спирането… тва е апарат за джигити …..

  11. Пак програмист

    Ускоряването е лесно, а спирането?

Коментар