Ще потвърждаваме плащания със селфи

Скоро потребителите на смартфони ще могат да потвърждават онлайн плащания чрез селфи

Скоро потребителите на смартфони ще могат да потвърждават онлайн плащания чрез селфи

MasterCard тества технология за потвърждаване на плащания с помощта на пръстов отпечатък или разпознаване на лице. Подобна система ще позволи на потребителите да се идентифицират със селфи.

Вече е проведен успешен експеримент с новата технология от MasterCard и холандската финансова институция International Card Services, в който са участвали 750 притежатели на кредитни карти, издадени от ABN AMRO.

В продължение на половин година всички доброволци са пазарували онлайн без използване на PIN кодове, пароли или кодове за потвърждение – вместо това плащанията са удостоверявани с пръстови отпечатъци или селфита.

В момента на извършване на плащането клиентите получават известие на смартфона, а за потвърждаване на транзакцията системата изисква селфи или отпечатък от пръст.

77% от участниците в проекта споделят, че подобен подход им харесва. 75% считат, че биометричната система може да намали процента на мошеничества, тъй като човешкото лице и отпечатъците от пръсти не могат да бъдат откраднати или загубени, но могат да се превърнат в пароли.

MasterCard съобщава за голям интерес към технологията от страна на различни организации. Компанията планира да я въведе в употреба по-късно тази година на територията на САЩ, Канади и някои региони на Европа.

Коментари по темата: „Ще потвърждаваме плащания със селфи”

добавете коментар...

  1. бацето

    Интересно е твърдението, че биометричните данни са сигурни …
    “http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/09/22/german-hackers-say-theyve-broken-the-iphones-touchid-fingerprint-reader/#728a86a767c4”

    Паролата от пръстите ни я оставяме на всичко до което се докоснем. За очите и лицето са нужни снимки с добра резолюция.

  2. Anonymous

    Saever, или който и да си там в “интернетската среда”, скрий се под масата …да си напазурваш и после си направи селфи.

  3. Saevar

    някой да хване да те счупи от бой да си напазарува в нета после ще те снима със селфи камерата и хоп готово дори парола няма да му трябва, гениално измислено. 🙂

  4. Anonymous

    Естествено, българският почин ще бъде: …след това, да се въведе като задължителна, ДНК-пробата, а селфитата ще отпаднат като необходимост.

Коментар