Жените са равни с мъжете в ИТ уменията, но по-неуверени

Техническите умения биват „стереотипизирани” и от мъжете, и от жените
(снимка: CC0 Public Domain)

В компютърните професии жените са толкова добри, колкото и мъжете, но все пак има разлика между половете – и тя е в увереността, сочи ново изследване по темата, която е широко коментирана в ИТ общността.

„Като професори по бизнес ние изследвахме колко добре се справят мъжете и жените в бизнес средите на средно ниво, когато става дума за компютърни професии. Помолихме ги също така да оценят сами себе си как се справят”, казват Матю Либераторе, председател на борда на директорите на бизнес-школата „Виланова” при Университета „Виланова“, и Уилям Вагнер, професор по информационни системи в същия ВУЗ.

Участниците в проучването на двамата учени са получили на случаен принцип три групи компютърни задачи – базови, средни или много сложни. Използвани са няколко вида устройства – лаптопи, таблети или мобилни устройства. Самите участници са имали възможност да решават задачите седнали, стоящи или бавно ходещи.

„Ние не установихме разлика в представянето на мъжете и жените от гледна точка на общия брой на въпросите, на които е отговорено правилно, или пък на времето, необходимо за отговор на въпросите. Само в един от всички сценарии мъжете се представиха малко по-добре – докато са изпълнявали базова задача на таблет, докато са седнали (76,3% правилно за мъжете срещу 64% правилно за жените). Но като цяло жените и мъжете се представиха еднакво”, казват Либераторе и Вагнер.

Статистиката

Има обаче статистически значима разлика в това как мъжете и жените оценяват собствените си резултати, сочи изследването, данни от което публикува The Conversation. Жените са по-малко уверени в отговорите си във всички сценарии – оценката е средно 3,5 за жените срещу 3,88 при мъжете по скала от 1 до 5.

Предвид бързото разрастване на заетостта в сферата на т. нар. STEM професии (наука, технологии, инженерство и математика), недостигът на квалифицирана работна ръка става все по-критичен. И все пак в глобален мащаб жените остават значително по-малко от мъжете.

Различни статистики от последните години показват, че дори там, където жените в компютърните професии имат силно присъствие и се справят добре, остава известна разлика в нивата на възнагражденията. Сред изследваните фактори за това досега рядко е засяган въпросът за самоувереността.

Сложна комбинация от фактори

Никой не знае със сигурност защо жените с доказано равни компютърни умения като мъжете са по-малко уверени в себе си. Тази липса на доверие е установена и в други области, свързани със STEM.

Например, едно проучване на университетски студенти сочи, че сред мъжете и жените, които се представят еднакво добре в курсове по математика, жените се възприемат като значително по-слаби по математика от своите колеги от мъжки пол.

Друго проучване, което се фокусира върху възприемането на технологиите за мобилно обучение, показва, че докато разликата между половете е нищожна, все пак има значителна разлика по отношение на начина, по който жените възприемат увереността си в боравенето с тези технологии, спрямо начина, по който мъжете я възприемат.

Има и изследвания, които показват, че техническите умения биват по-последователно „стереотипизирани” и от мъжете, и от жените, за разлика от нетехническите умения.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се проучат причините за липсата на самоувереност у жените, за да могат да бъдат въведени ефективни подходи за смекчаване на този проблем, казват двамата професори.

Какво следва

Мнозина изследователи твърдят, че ИТ компаниите се нуждаят от по-добро участие на жените в работната сила, що се касае до STEM професиите, особено там, където са нужни повече иновации и производителност. Тези усилия са постигнали известен успех до момента, но са необходими и други пътища за популяризиране на STEM кариерите сред жените и насърчаване на увереността в собствените способности.

За да се справят с този проблем, средните училища и университетите следва да насърчават технологично-ориентираните кариери сред момичетата. Паралелно с това технологичните компании трябва да полагат съгласувани усилия за насърчаване и наемане на повече жени за високопоставени работни места от технологичния профил.

Ще продължим да работим, за да разберем как да намалим разликата в самоувереността между половете и да проучим начините за увеличаване на участието на жените в компютърните науки и професии, казват Либераторе и Вагнер.

Коментари по темата: „Жените са равни с мъжете в ИТ уменията, но по-неуверени”

добавете коментар...

  1. Симо

    Кво е тва жена -нженер?

  2. Anonymous

    Единствената причина жени да имат техническа позиция в ИТ е като трамплин към управленска такава. А единствената причина да имат управленска позиция е, че имат гръб. Е, със сигурност има и изключения, но като цяло е така. Жени и техника – нъц.С редки изключения. Самото твърдение, изказано в заглавието, е пълна измислица. А няма да казвам, че жена – шеф на високо технилогичен отдел, си е направо убийство за отдела. Най – конфликтните високотехнологични места, на които съм бил, са били с жена за шеф.

  3. ..

    Патриот, стига си се излагал с жалки и неадекватни обобщения, че видиш ли ние от 1-2 примера вадим глобални изводи …

    Нали още в университета им пишехме на повечето проектите, защото хич дори не ги интересуваше това, което учат …

    Всъщност, още в техникума наблюдавах тези тенденции – момичетата нямат интерес към точните инженерни науки.

    Имам почти 30 години наблюдения зад гърба си – процентът кадърни мъже е много по-висок от този при жените. А, най-талантливите от първия до последния са мъже.

    Нито съм сиромах, нито се боря с кариеристите – развивам си собствен бизнес, защото ми писнаха КУРпоративните простотии.

    Изказах се под тази статия, защото взе много да ми писва безкрайното прехвалване на жените, как били можели всичко, как едва ли не били свръхчовеци … и се започва масово назначаване на нискоквалифицирани кадри, само защото са жени, което директно се отразява на крайния продукт.

    Следвайки тази тенденция, сега искат да започнат замяната на кадърни кадри и да ги заместват с негри, педали, лесбийки, травестити – защото поредният дебил държи на криворазбрано равенство и разнообразие …

    Нападнаха дори общността на Отворения Код, в която винаги се е ценяло единствено качеството на приносите и уменията на индивида – никой никога не е питал за сексуална ориентация, пол, възраст, цвят на кожата или нещо друго, и всеки е добре дошъл.

    Щом успяха и този модел да обявят за сексистки, расистки, хомофобски, значи повече няма какво повече да се правим на глупави – тук не става дума за равенство и никога не е ставало.

  4. Женчо

    Абе жените точно в ИТ фирмите МНОГО УВЕРЕНО и БЕЗ никакви скрупули ЗАЕМАТ БЪРЗО хубавите мениджърски, шефски и управленски позиции.

    Жените управляват това е. Неуверени са само кой мъж да си вземат и експлоатират.

    Извън ИТ има мноого по-добра и спокойна работа дори и с повече пари. Например HR яйчарките взимат повече кинти пари от самите ИТ спецове и ходещи кодери по фирмите.

  5. патриот

    може би не трявба да се вади общи заключения от отделни случаи, личности, характери, мотивации и даже от разни съмнителни изследвания и сведения, а да се реши проблема с диалог със страните разумно ако има или е възникнал.
    аз по принцъп, колкото и да ме мразят, предпочитам нежния пол, независимо от възрастта, образованието, социалното и економическото положения, родовия им принадлежност и тн. да бъдат уважавани или поне защитавани докато действията им са в пределите на допустимите граници в предвидените закони за да могат да бъдат пълноценно полезни на обществото.

  6. VL

    Патриот, какво му е неверното на твърдението на точките? Аз също съм програмист, работил съм с жени и мога да кажа, че те имат различна мотивация спрямо мъжете. Желание да изпъкнат, да се докажат, да покажат колко са по-добри. колко по-бързо могат да свършат дадена задача, и това често водеше до зле написан код.
    Докато при мъжете често съм работил с хора, които имат желание за добре написан код, имат желание да научат как дадено нещо работи. Един вид играят си кода, откриват нови неща. При жените това нещо отсъства именно поради различната мотивация.

  7. патриот

    точички какъв ти е проблема, не си ли получи желаното, или си сиромах който пораснал без обич и грижа.

    да, поняга и на мен ми лазят по нервите, тогава просто се отделичавам и не засаждам омраза в подзъзнанието си.

    почнал си добре после си о..л, къде му е лошото на равенството и справедливостта.

    бих искал да кажа че всеки с гениалностите си и с тъпотията си получава заслуженото както в природата, но не е така, особено в страни и общности където не се прилагат и спазват законите както трябва или въобще липсват закони, а държавната структура е под влиянието на чужди сили и интереси.

  8. ..

    Аре, спрете се с тая жалка пропаганда.

    Не, жените не се справят толкова добре в програмирането, колкото мъжете.

    1. Отделни жени се справят много по-добре от повечето мъже програмисти, но винаги ще има минимум 100-200 мъже програмисти (в световен мащаб), които са много по-добри.

    Може да се случи в дадена фирма жена да е най-добрият програмист. Но, това не е правило, а буквално стечение на обстоятелствата.

    За заплащането – там дори не искам да подхващам темата.

    Само ще кажа едно – вече няколко проучвания са установили, че в множество професии жените са по-добре платени от мъжете, дори при по-ниска квалификация, защото някой дебил решил, че трябва да “борят неравенството”.

Коментар