Microsoft въвежда хибриден модел на работа

Около 166 хиляди са служителите на Microsoft в момента, те ще могат да работят и от вкъщи
(снимка: Microsoft)

Тази седмица Microsoft информира служителите си, че ще имат по-голяма гъвкавост да работят от вкъщи, дори след като е безопасно да се върнат в офисите. Заплатите ще се коригират в зависимост от географското местоположение.

Новите насоки позволяват на всички служители на Microsoft да работят отдалечено до 50% от времето. Служителите могат също да поискат одобрение от своите мениджъри да работят отдалечено на пълен работен ден или дори да се преместят на ново място, като заплатите ще се коригират в зависимост от географията.

По-рано Microsoft информира американските си служители, че ще могат да работят отдалечено поне до януари 2021 г. „Споделихме вътрешно насоки тази седмица, за да предоставим възможност на нашите служители да планират предварително кога могат безопасно да се върнат на работното си място”, заяви говорител на Microsoft пред CNBC.

„Нашата цел е с течение на времето да развием начина, по който работим, ръководени от въведените от служителите данни и ангажимента ни да подкрепяме индивидуалните стилове на работа и бизнес нуждите, докато продължаваме да живеем в нашата култура”, допълват от компанията.

Microsoft нарича новата си политика „хибриден модел”, а не всеобхватно, постоянно правило „работа от дома”, което други технологични компании като Twitter въведоха. Това е по-близо до политиката на Facebook за отдалечена работа.

Социалната мрежа позволява на служителите си да работят от вкъщи с одобрение на мениджъра и да се преместят на друго място с коригирани заплати. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг прогнозира през май, че 50% от служителите ще работят отдалечено през следващите 5 до 10 години.

Някои работни места на Microsoft, като например ролите в управлението на центровете за данни, все още ще изискват служителите да присъстват на работното място. Новата политика ще се прилага за всеки служител по различен начин, в зависимост от това каква е работата му. По последни данни, в Microsoft работят над 166 000 служители.

Коментар