РС пазарът е „най-горещ”от десетилетие

Хората се „облегнаха” на персоналните компютри в месеците на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите на компютри са доставили 79,2 милиона РС-та през третото тримесечие (юли-септември), което е ръст от 12,7% на годишна база  – най-големия от десетилетие насам, сочи доклад на изследователската компания Canalys.

Въпреки нарастващата популярност на телефоните и таблетите през последните години, хората се „облегнаха” по-силно на персоналните компютри, докато работеха или учеха от вкъщи, заради пандемията на коронавируса.

Acer е най-големият индивидуален бенефициент на тенденцията на растеж през третото тримесечие, доставяйки 5,6 милиона компютъра, което е с 15% повече на годишна база. Данните на Canalys включват и хромбуците – мобилни компютри, работещи под управлението на Chrome OS от Google.

В абсолютно изражение Lenovo се явява най-големият производител на компютри през третото тримесечие. Китайската компания е доставила 19,3 милиона компютъра, бележейки ръст от 11,4% на годишна база.

Microsoft, чиято операционна система Windows 10 работи на повече от 1 милиард устройства, заяви през май, че хората по света прекарват повече от 4 трилиона минути на месец в Windows 10, което е 75% ръст на годишна база.

Други анализаторски фирми като Gartner и IDC все още не са публикували прогнозите си за третото тримесечие. През юли Gartner съобщи, че доставките на компютри за второто тримесечие са нараснали с 2,8%.

Коментари по темата: „РС пазарът е „най-горещ”от десетилетие”

добавете коментар...

  1. шпионаж

    “Microsoft, чиято операционна система Windows 10 работи на повече от 1 милиард устройства, заяви през май, че хората по света прекарват повече от 4 трилиона минути на месец в Windows 10, ..” – А Майкрософт ги следи и записва!

Коментар