Gmail ще издава сигнал за хакнат акаунт

Потребителите на Gmail и други услуги на Google ще получават по-удобно сигналите за сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

В следващите няколко седмици Google ще започне да разпространява нови функции за сигурност в своите услуги. Една от най-интересните е известието до потребители на Gmail, когато техните имейл акуанти са хакнати.

Работата на новата функция има предимството, че потребителите не трябва да проверяват имейлите си или системните известия на своите телефони за предупреждения, че акаунтите им са хакнати. Вместо това сигналите ще се появяват в конкретното приложение на Google, като така потенциално ще се намали времето, необходимо на застрашените потребители да предприемат действия и да защитят своите акаунти.

В блог публикация компанията отбелязва, че след като е започнала да издава известия за сигурност в Android през 2015 г., е увеличила 20 пъти своята ангажираност с предупреждения по имейл, а това изисква отваряне на Gmail и намиране на известието от Google.

Новата система за издаване на критични сигнали за сигурността има по-голям шанс да достигне до потребителите, когато те са вглъбени в конкретно приложение на Google. Към момента компанията демонстрира новата функция само за Gmail.

Потребителите трябва да видят икона за предупреждение до аватара си в лентата за търсене на Gmail. Кликването върху предупреждението ги отвежда до страница „Критичен сигнал за сигурност” с бутон „Проверка на активността”, който води до обяснение защо Google е издал сигнала.

При хакнат имейл Gmail издава критичен сигнал за сигурност и настоява за проверка
(източник: Google)

Новият механизъм за аларми може да бъде изключително ценен, ако в крайна сметка започне да работи и в останалите често използвани услуги на Google като YouTube, Google Maps, приложението Google или Waze.

Google планира ограничено разпространение на функцията в блидките седмици и разширяване на обхвата ѝ в началото на следващата година. Компанията обяви нововъведението като част от приноса си към Националния месец на киберсигурността.

Системата за безопасно сърфиране в Chrome и други браузъри вече защитава четири милиарда устройства, а Google твърди, че блокира над 100 милиона опита за фишинг на ден. Google Play Protect, вградената функция срещу злонамерен софтуер за устройства с Android, сканира над 100 милиарда приложения всеки ден.

Google също така въвежда нов контрол за поверителност, за да избегне съхранението на взаимодействията с гласовия помощник Google Assistant в Google акаунта на потребителя. Новият „режим гост” може да бъде активиран с гласова команда, която предотвратява записването на това, което потребителят казва на Assistant, в неговия акаунт.

Тази нова функция може да бъде полезна при взаиомодействия с умни говорители като Home и Nest на Google относно теми, които потребителят не иска да свързва със своя акаунт. Единственият недостатък на режима за гости е, че Google Assistant не е персонализиран, когато е включен.

Коментар