Изкуствен интелект помага за равенството между половете

Равенството между половете на работното място намалява, сочат проучвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки всички усилия, равенството между половете на работното място не само не напредва, но всъщност – намалява, сочат нови проучвания. Пандемията от Covid-19 допълнително усложни ситуацията.

Равенството между половете все още не е основен бизнес приоритет за 70% от организациите, според резултатите от проучване на IBM, озаглавено „Жени, лидерство и пропуснати възможности”. Освен това броят на жените на ръководни позиции намалява, което показва, че неравенството между половете при ръководните позиции се влошава.

По-малко жени заемат позициите старши вицепрезидент, вицепрезидент, директор и мениджър през 2021 г., отколкото през 2019 г. Това важи особено за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), според доклада на Световния икономически форум „Глобалната разлика между половете”.

„Неравенството е не само несправедливо, но може да отрови културата на една компания, да попречи на иновациите и да забави напредъка ѝ. Отговорният бизнес не може да остане безмълвен. Има много най-добри практики, за да се гарантира, че служителите се третират справедливо и равноправно. Технологии като изкуствения интелект играят важна роля в този процес”, заяви в онлайн дискусия Милена Ябуркова, вицепрезидент „Цифрова икономика и образование” в Конфедерацията на индустриалците на Чешката република.

Според нея, бизнесът трябва да подкрепи ЕС, който може да поеме водещата роля при „използване на модерни технологии за постигане на равенство, разнообразие и включване, както в бизнеса, така и в държавните институции”.

IBM, например, разработва ИИ инструменти от рода на „The Compensation Advisor” с използване на Watson, който обединява всички важни фактори като умения на служителите, конкуренто заплащане, динамика на местния пазар, ефективност, потенциал и др.

Изкуственият интелект помага на компанията не само да сравнява заплатите на мъжете и жените в дадена група, но и да открива възможни разлики в средното заплащане, както и за разработване и прилагане на най-добри практики при обезщетение, наемане на служители, повишения и развитие на кариерата на служителите, за да се предотврати изначално появата на неравенство в заплащането.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект помага за равенството между половете”

добавете коментар...

  1. :o)

    Жалка работа е тази кампания , трансформацията на жените в кариеристки и самотни животни-службогонци няма да успее. Жената е на този свят за най-важното нещо
    да дарява и да отглежда живот. Това изкуствения интелект не може да проумее.

  2. 1

    Аз се замислям, ама файда … йок.

  3. Смешна пропаганда

    “Неравенството е не само несправедливо, но може да отрови културата на една компания, да попречи на иновациите и да забави напредъка ѝ……”

    А някой замисля ли се, че точно неравенството от пробутватеното на квоти за “онеправданите” забявя напредъка?

Коментар