Възраждат почерка на Левски чрез дигитален шрифт

Проект,  иницииран от филолога Стефан Пеев, ще популяризира писменото наследство на Васил Левски (снимка: НКПС)

Проект за възраждане почерка на Васил Левски в съвременната дигитална среда стартира Националната картова и платежна схема (НКПС). В рамките на инициативата е създаден общодостъпен за цялото ни общество цифров шрифт на историческа личност – Апостола на свободата.

Целта на проекта, иницииран от филолога Стефан Пеев, е популяризиране и пресъздаване писменото наследство на Васил Левски със средствата на дигиталните технологии и доближаване на модерния човек до неговия дух, стана ясно на пресконференция на НКПС днес.

Създаденият шрифт е важно културно събитие в дигиталната ни общност, която постепенно се разделя с ежедневното писане на ръка. Въвеждайки почерка на Левски в разнообразни печатни и електронни формати, ще опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, тъй като в почерка на всеки човек е вплетен неговият характер, заявиха експертите.

„Васил Левски има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почеркът на Апостола изразява отдаденост, методичност и постоянство”, акцентира Стефан Пеев, който се е вдъхновил да създаде цифровия шрифт по примера на възпроизведените почерци на Микеланджело, Уилям Шекспир, Зигмунд Фройд в Западна Европа и почерка на Пушкин и Гогол – в Русия.

Почеркът на Левски е красив, чист и хармоничен. Той има силен и овладян характер и много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис на 19 век”, коментира рецензентът Кирил Златков.

Разработката и достигането на дигиталния шрифт до широката общественост отнема на автора повече от 7 години. За създаването му са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Шрифтът съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци. Създадените с шрифта текстове могат да се доближат до своеобразния характер на „живото” писане на Левски.

Дигиталният шрифт на Васил Левски ще бъде предоставян безвъзмездно, след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

Коментари по темата: „Възраждат почерка на Левски чрез дигитален шрифт”

добавете коментар...

  1. :o)

    Много хубаво че ще възстановят на Апостола почерка.
    Да можеха да възстановят и личността и духа му!
    Ако беше жив, веднага щеше да съзаде нов БРЦК срещу плужлеците наречени политици , чийто мутри гледаме всеки ден по телевизора…

Коментар