AI възстанови липсващи части от „Нощна стража” на Рембранд

„Нощна стража” може да бъде видяна в цялост за първи път от 300 години насам
(снимка: Rijksmuseum)

Липсващите краища от прочутата картина „Нощна стража” на Рембранд бяха възстановени с помощта на софтуер с изкуствен интелект.

Платното, създадено през 1642 г., е било изрязано през 1715 г., за да се вмести между две врати в кметството на Амстердам. Оттогава от творбата липсват 60 см отляво, 22 см отгоре, 12 см отдолу и 7 см отдясно. Но компютърният софтуер е възстановил пълната картина, така че тя може да бъде видяна в цялост за първи път от 300 години насам.

AI работи чрез машинно обучение, където компютърът се обучава чрез обработка на съществуваща информация. Музеят Rijksmuseum в Амстердам – където е показана оригиналната картина – е използвал две изображения за обучение на AI. Първото е сканирана версия на оригинала с висока разделителна способност. Второто е рисувано копие, направено преди изрязването, дело на Герит Лунденс, което се показва в Националната галерия в Лондон.

Вместо да се наеме художник за реконструкцията, творбата е пресъздадена пиксел по пиксел в стила на Рембранд, използвайки сканирани снимки като ориентир за детайлите и цветовете, използвани в оригинала.

„Нашият опит тук е да направим най-доброто предположение, без ръката на художник, за това как е изглеждала „Нощна стража”, казва Робърт Ердман, старши учен от Rijksmuseum, цитиран от BBC.

След това изображенията са били отпечатани и монтирани отстрани на оригиналната картина – така посетителите могат да си представят цялото платно, както е замислено от художника.

„Разглеждайки концепцията на композицията, изведнъж става ясно как [Рембранд] – почти като танцов режисьор или изпълнител – се опитва да грабне погледа ни и да премести окото през композицията, до централната част, която е капитанът, заедно с неговия лейтенант”, споделя Питер Рулофс, ръководител картини и скулптури в музея.

Оригиналната „Нощна стража” е била поръчка от гражданската охрана на Амстердам за клуба им в холандския град.

Коментар