7-те най-лесни начина за оптимизиране на Windows 10 за гейминг

снимка: CC0 Public Domain

Едва ли за някого е изненада, че произведението на Microsoft – Windows е най-предпочитаната операционна система за играeне на игри, като доказателство за това са хилядите налични игри за тази ОС. Разработването на приложения за операционната система също вече е по-лесно. Вслушвайки се в съветите, идващи от гейминг индустрията, Microsoft подобри и оптимизира Windows 10 така, че да го пригоди специално за тази цел. Можем спокойно да изтъкнем подобреното представяне, по-доброто опресняване, поддръжката на ретро игри и Game DVR за Xbox. Също така трябва да се отбележи, че Windows стои в основата на най-усъвършенстваните графични процесори.

Няма как обаче просто да грабнете компютъра и да получите това, което бихте получили от конзолите що се касае до игри. Все пак той е многофункционален. Вероятно ще изпитате доста досадни бъгове и проблеми с оптимизацията, освен ако не се придържате към най-простите и леки игри.

Решението е оптимизация, която всъщност е по-лесна, отколкото си мислите. Тук ще ви покажем няколко трика с които да успеете да „изцедите” възможностите на вашата машина.

1. Активиране на режим игра

През 2017 г. Windows пусна своя актуализация, в която можем да намерим режим игра. Целта на тази функция е да оптимизира ОС по начин, по който ще спомогне за подобряване на игрите като спести ресурси от обработката във фонов режим, които ще бъдат насочени към играта. Активирането на режим игра става посредством клавишна комбинация Windows + I, а след това в полето трябва да въведете Игри, след което го включете.

Първо обаче може да се наложи да актуализирате Windows 10, ако не сте го правили от 2017 г., тъй като тогава бе представен този режим. Тази функция ще ви е автоматично включена ако обаче последната ви актуализация е била след средата на 2019 г.

В случай, че игрите ви замръзват или се бавят, може да обмислите изключването на функцията. При игри като Call of Duty’s League of Legends и Warzone се наблюдава влияние на режима за игри. Също така ако играете игри, които не хабят много ресурси, като например казино игри в интернет или LEGO Star Wars, спокойно можете да изключите режима.

2. Изключване на алгоритъмът на Nagle

Алгоритъмът на Nagle най-просто може да бъде разяснен на потребителя, като функция, обединяваща пакетите с данни, за да повиши ефективността на TCP/IP мрежите за сметка на стабилността на вашата интернет връзка. Когато този алгоритъм е включен, често потребителите изпитват забавяне при онлайн игрите.

Започнете, като щракнете върху клавишите Windows + Q, въведете Regedit и изберете Registry Editor. След това трябва да поставите следния път в лентата: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces.

После ще видите няколко папки с имена на файлове, изпълнени с цифри и номера. Предполагаме, че знаете как да намерите своя IP адрес, така че намерете съответната папка с вашия адрес сред изброените срещу DhcpIPAdress. Щракнете с десния бутон на мишката върху съответстващата папка, изберете New > DWORD (32-битова) стойност. Задайте име TcpAckFrequency, натиснете два пъти с мишката върху него и задайте стойност 1. Имате нужда от две такива, за това създайте още една стойност с име TCPNoDelay и отново задайте стойност 1.

Алгоритъмът на Nagle вече е изключен! Предупреждаваме ви, че трябва да бъдете изключително внимателни когато боравите с регистъра и правите промени.

3. Управлявайте автоматичните актуализации на Steam

Ако използвате Steam за да играете игри, то вероятно самото приложение се актуализира често. Това важи и за игрите, даже и за тези, които не играете често. Този процес респективно заема голямо количество памет и забавя самите игри. Вие обаче имате коз в ръкава си – никой не ви спира да спрете този процес, като просто трябва да отидете на Steam – Settings – Downloads и да отмаркирате опцията Allow downloads during gameplay.

Често се оказва и че новите актуализации имат своите бъгове. Не е лошо да прочетете повече за тях преди да ги инсталирате. Ако ви се случи това няма нужда да изпадате в паника, за да се върнете към предходната версия на играта, отворете Steam щракнете с дясно копче върху желаната игра, отидете в Properties , а след това раздел бета версия и изберете тази версия, която ви е необходима.

4. Деактивиране на точност на показалеца

Функцията точност на показалеца в Windows 10 също е известна и като ускорител на мишката и помага на показалеца да се движи със скоростта, с която се придвижва в този момент и мишката. Това действие обаче може да не е най-подходящото при игри със стрелба и прицелване, тъй като част от прецизността на насочването ще бъде отнета.

Отидете в началното меню, потърсете показалец на мишката (mouse pointer) и натиснете първата опция. Това вероятно ще промени скоростта на показалеца. Докато сте в този раздел намерете опции за показалец (pointer options) и махнете отметката от полето, което пише повишаване на точността на показалеца (enhance pointer precision). Ако те ви допадне резултата винаги можете да се върнете към предходното състояние.

5. Регулиране на опциите за захранване за максимална производителност

Дори и да не обръщаме огромно внимание на опциите за захранване, те влияят на изключително много процеси. Главното предназначение на тази опция е да подобри възможността на преносимите компютри да изкарат повече време с по-малко батерия. Едва ли обаче когато играете игри и сте си в къщи точно това е вашия проблем, затова в търсачката въведете план за (управление на) захранването (power plan), изберете план, натиснете покажи допълнителни планове и преминете към режим висока производителност.

Това действие е предназначено предимно за хора с по-стар и бавен хардуер, тъй като не би повлияло особено на по-новите компютри.

6. Актуализирайте драйверите на видеокартата си

Особено при най-новите игри актуализирането на драйверите на видеокартата е от критично значение за да се насладите на всяка една от техните функции. За да видите спецификациите на графичния си процесор трябва да натиснете дясното копче на работния плот, да изберете настройки на дисплея и да отидете на разширени настройки на дисплея. След това намерете къде се намира свойства на видеокарта на дисплей.

Можете да актуализирате драйверите и от горния прозорец. Производителите на видеокартите винаги предлагат най-новите драйвери. Ако сте потребител, използващ Nvidia GeForce, посетете официалния сайт за драйвери на GeForce, изберете версия на Windows и видеокарта и натиснете търсене. Драйверите на ATI Radeon можете да откриете на уебсайта на AMD. А за Intel HD Graphics, можете да посетите страницата на сайта на Intel с ресурси за споделяне.

7. Ъпгрейд на хардуер

Получавате това, за което сте платили. Добра идея би било да подмените малко части под капака, като например да добавите малко RAM памет, да преминете от твърд диск към SSD, да си закупите по-мощна видеокарта.

Изборът на SSD определено ще подобри времето за зареждане на играта, макар в действителност да не влияе особено на самия геймплей. В случай, че искате най-доброто и сте си закупили страхотна видеокарта – например GeForce RTX 3090 или Titan RTX – не е лошо да се замислите и за 4K дисплей, за да извлечете максимума от видеокартата си. За подобряване на кадрите в секунда би следвало да повишите своята RAM памет. Така и компютъра ви ще бъде по-стабилен.