Windows 11: дизайн като Mac и много нови функции

Windows 11 идва с променен дизайн, който се отличава с пастелни цветове и заоблени ъгли 
(снимка: Microsoft)

На виртуално събитие вчера Microsoft представи наследника на Windows 10 – това е операционната система Windows 11, която идва с чисто нов дизайн, наподобяващ Apple Mac, и множество нови функции.

Дизайнът на Windows 11 се отличава с пастелни цветове и заоблени ъгли и като цяло е подобен на Mac, отбелязва CNET. Менюто „Старт” e преместено от долния ляв ъгъл на екрана в средата, а иконите на приложенията са подредени в центъра на лентата със задачи. Налични са и джаджи с информация за времето, акциите, новините и др.

Във версия Windows 11 за първи път приложенията за Android могат да се стартират в Windows чрез App Store на Amazon. Новата операционна система включва и функция, наречена Snap Groups – това са колекции от приложения, които се намират в лентата със задачи и могат да се появят или да бъдат минимизирани едновременно за по-лесно превключване.

Microsoft e добавила също възможност за настройване на виртуални десктопи по начин, който е подобен на Mac – чрез превключване между няколко десктопа едновременно за лично, служебно и учебно ползване и за игри. Microsoft Teams също е вграден директно в Windows 11, превръщайки се в нещо като FaceTime приложение за чат.

Менюто „Старт” е преместено в средата, както и иконите на приложенията в лентата със задачи
(снимка: Microsoft)

Windows 11 е първата голяма актуализация на операционната система на Microsoft от излизането на Windows 10 на пазара през 2015 г. Софтуерният гигант заяви, че ще пусне новата версия през есента под формата на безплатен ъпгрейд, предлагайки множество нови функции, които ще позиционират Microsoft като компанията, чиито продукти работят с такива от Apple, Google и почти всеки друг играч.

Освен това Microsoft обяви, че РС производителите ще започнат да продават „компютри, готови за Windows 11”, преди да излезе новата операционна система.

Потребителите ще могат да актуализират наличните си компютри до Windows 11,  ако отговарят на минималните изисквания на системата, по същия начин, по който обикновено се актуализират до нови версии на Windows 10. Този процес ще започне през празничния сезон на 2021 г.

Новата функция Snap Groups позволява лесно превключване между приложения
(снимка: Microsoft)

Всеки може да провери дали Windows 10 компютърът му отговаря на условията за безплатно надграждане до Windows 11, като изтегли приложението PC Health Check. Ако пък закупи нов РС преди излизане на системата, той със сигурност ще отговаря на условията за безплатен ъпгрейд до Windows 11.

След като Windows 11 стане налична, потребителите ще могат да я изтеглят по същия начин, както всяка нова версия на Windows – като отидат в Settings > Update & Security > Windows Update и щракнат върху Check for Updates. Ако версията е достъпна, ще се появи опция Feature update to Windows 11 и остава да се избере Download and install.

РС производителите подготвят готови за Windows 11 компютри
(снимка: Microsoft)

Още следващата седмица ще стане достъпна ранна бета версия на Windows 11 за участниците в програмата Windows Insider, а публична бета версия ще излезе през юли. Препоръчително е бета версиите да се инсталират само на тестови компютри, тъй като има вероятност системата да съдържа грешки.

Коментари по темата: „Windows 11: дизайн като Mac и много нови функции”

добавете коментар...

  1. fg

    нова безполезна ***

  2. Петров

    А защо от ап стори на Амазон?

  3. Diabolo

    Това с android apps е много полезна функция. Като цяло не съм очарован особено от дизайна, но е доста по-удобен. Най-важното е човек да може да си върши работата нормално, а дали ще изглежда с космически дизайн или не, е все тая!

Коментар