Британски телекоми подновяват роуминг таксите

Британците ще плащат отново за роуминг, когато пътуват в страните от ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският мобилен оператор EE ще налага роуминг такси на новите клиенти от Обединеното кралство, които искат да използват телефоните си в Европа. Това е едно от последствията на Брекзит.

Всички, които сключат или подновят своя договор след 7 юли 2021 г., ще бъдат таксувани с по 2 британски лири на ден, ако искат да използват телефоните си в 47 европейски страни. Таксата ще се прилага от януари 2022 г., съобщи BBC.

По-рано EE, който е част от BT Group, заяви, че не планира да въвежда отново роуминг такси за Европа. Сега обаче фирмата твърди, че въвеждането на таксите ще „подпомогне инвестицията в обслужването на клиенти във Великобритания и водещата британска мрежа”.

Това е първият оператор в Обединеното кралство, който въвежда отново таксите за роуминг, откакто бе подписано търговското споразумение с ЕС през декември. В сряда бе съобщено, че и O2 ще въведе отново такси за роуминг.

От 2017 г. насам мобилните мрежи в страните от ЕС нямат право да таксуват допълнително клиентите, за да използват телефоните им в други страни от ЕС. Има само някои ограничения за т. нар. „честна употреба”, като например това, че човек не може да сключи договор за мобилен телефон в Румъния и след това да го използва целогодишно в Италия.

Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС гласи, че и двете страни ще насърчават операторите да прилагат „прозрачни и разумни цени” за роуминг, но не забранява таксите.

Коментари по темата: „Британски телекоми подновяват роуминг таксите”

добавете коментар...

  1. 2021

    амеpиканките нокиа/ериксон +1млрд£

    Uk e (-1,2млрд£/г)

  2. Anonymous

    60£ на месец

    10мил *60£ * 2(лято и зима) = 1,2 млрд £ от почиващи в ес

  3. Anonymous

    ще бъдат таксувани с по 2 £ лири на ден

    30 £ на месец

    10 мил англичани в 47 европейски страни на почивка шъ излезе 470мил£ смяната на хавай с ериксон-нокиа ще я плащат почиващите .

Коментар