Смарт-килимче следи дали правим упражненията правилно

Прототипът на смарт-килимчето е създаден за по-малко от 100 щатски долара
(снимка: MIT CSAIL)

Инженери от Масачузетския технологичен институт са разработили интелигентно шалте, което може точно да оцени движенията или позата на човека, без да се нуждае от камери. Системата може да бъде полезна за обратна връзка при изпълнение на фитнес-упражнения, наблюдение на падания или проследяване за VR и игри.

Прототипът на килимчето е с размери 3,3 кв. метра и разполага с над 9000 сензора, изградени от чувствителен на натиск филм и проводима нишка. По същество, когато се поставя тежест върху различни части на килимчето, вътре се изпращат различни електрически сигнали въз основа на количеството натиск, местоположението на този натиск и относителните местоположения между различните точки на натиск.

Системата първо била обучена на „синхронизирана комбинация” от зони на натиск чрез извършване на различни „традиционни” действия като ходене, коремни преси, лицеви опори, йога пози, седене, лежане, търкаляне или изправяне на пръсти, съобщи MIT News.

След това картите на налягането от тези действия били възложени на виртуални модели за „разпознаване” на човек, който ги изпълнява. Това позволява на системата да изчислява позата на тялото на човека само въз основа на данните за натиска върху шалтето.

Дори движенията на горната част на тялото могат да бъдат изведени доста точно – системата може да каже, например, дали човек се навежда наляво или надясно въз основа на това върху кой крак премества тежестта си.

Всичко това означава, че смарт-шалтето може да научи как изглежда, например, един удар, без каквото и да е принос от камера. Екипът на Лабораторията по компютърна науки и изкуствен интелект (CSAIL) към MIT твърди, че системата е била 97% точна при идентифициране на конкретни действия и би могла да предскаже позата на човек с точност до 10 см.

„Можете да си представите използването на килима за тренировъчни цели”, казва Юнжу Ли, съавтор на изследването. „Въз основа единствено на тактилната информация, която получава, килимът може да разпознае дейността, да преброи броя повторенията и да изчисли количеството изгорени калории”.

Други възможни приложения включват наблюдение на възрастни хора за падания, помощ на пострадали хора чрез рехабилитация или проследяване на движенията на играч във VR приложение или видео-игри. Предимството на технологията във всички тези случаи е, че е по-малко тромава от носимите тракери, по-лесна за настройване в сравнение с инфрачервените сензори и в същото време с по-голям респект към личната неприкосновеност в сравнение с използването на камери.

Екипът твърди, че смарт-шалтето е лесно мащабируемо и сравнително евтино. Прототипът е създаден за по-малко от 100 щатски долара. Сега изследователите се стремят да намерят начини да събират повече информация от сигналите, като например ръст или тегло на потребителя, и да адаптират устройството за няколко потребители наведнъж.

Коментар