AI приложения конкурират фитнес инструкторите

Все повече и повече приложения помагат на хората да поддържат добра спортна форма
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето хора имат нужда от подкрепа в своите фитнес-занимания – от това някой да ги напътства и насърчава до това да следи дали правилно изпълняват упражненията си. Оказва се, че фитнес-центровете са изправени пред неочаквана конкуренция: приложенията за фитнес, базирани на изкуствен интелект!

Все повече и повече приложения се разработват с цел да помагат на хората да постигнат своите цели по отношение добрата спортна форма, използвайки визуално разпознаване, сензори и изкуствен интелект. Някои от тях претендират, че могат да заменят инструкторите.

Разновидности

Условно приложенията за добра форма могат да се разделят в няколко групи. Най-съществената са тези, които следят спортната дейност – лицеви опори, набирания, всякакви физически упражнения в залата… Втората голяма група са приложенията за здравословно хранене. Третата са приложения, които следят активността – извървяно разстояние, изминати километри в колоездене и др.

За момента най-популярни са приложенията за поддържане на програма от упражнения (фитнес). В следващите години обаче най-голям ръст ще се наблюдава при тези, които следят общата физическа активност.

Не просто данни в телефона

В крак с новите технологични възможности и развитието на изкуствения разум подобни приложения все повече използват камери и сензори, за да следят спортуващия, да му говорят, да го поправят, да го насърчават.

Например, едно от приложенията – Vay Sports – използва селфи-камерата, за да наблюдава спортуващия и да отброява времето, за което се справя с упражнението си. Телефонът следва да бъде поставен наблизо в поставка, за да „гледа”. Той прожектира на екрана картината, която вижда, като върху нея дори рисува каква би трябвало да е правилната позиция на тялото по време на упражнението. Ако фигурата на човека не попада в очертанията, гласът от приложението ще се обади, че „раменете трябва да са изправени” или „ханшът трябва да е по-ниско разположен”.

Приложението Vay Sports използва селфи-камерата, за да наблюдава и напътства спортуващия
(снимка: Vay Sports)

Други приложения не гледат, но пък питат спортуващия какво е направил – например колко набирания. Когато той отговори с дадена бройка, гласът отвръща почти като опитен инструктор – „браво, хайде почини две минути и да направим още една серия”.

Все повече в приложенията от този вид се вграждат елементи на изкуствен разум. Те започват да „подхождат” към своя трениращ индивидуално, да се съобразяват с неговата програма, с пропуснатите дни за тренировки и всички други индивидуални особености.

Интегрират се и сензори. Така например, приложението за йога-занимания Yoganotch работи с набор от датчици, които се привързват към тялото, след което стриктно и безкомпромисно настоява всяка поза да бъде усъвършенствана докрай.

Нарастващ интерес

Интересът към подобни приложения расте постоянно и анализаторите очакват, че този бранш ще се развива с бързи темпове в идните години. Според Grand View Research, пазарът на фитнес приложения ще достигне стойност от 10,9 милиарда долара през 2026 година. Това означава средно 20,1% годишен ръст през въпросния период.

Все повече хора ще търсят приложения, свързани с доброто себеусещане, добрата спортна форма и доброто самочувствие, категорични са анализаторите. Най-голямо търсене е налице за приложенията за управление на упражненията и намаляване на теглото.

Повече ефективност

Според проучване, публикувано в сп. Health Communication, характеристиките на някои приложения за спорт и активност дават голяма степен на автономност, което всъщност се отразява добре на трениращите. Те са добре мотивирани, а приложенията увеличават шансовете им за поддържане на ежедневния ритъм на тренировка или диета.

Коментар