ИТ компаниите с една трета от всички IPO приходи

Технологичният сектор доминира IPO пазара през миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

263 компании от технологичния сектор станаха публични през 2029 година и събраха общо 62,8 милиарда долара. Това е повече, отколкото всеки друг бизнес, според анализаторите от EY.

Общо 1115 първични публични предлагания (IPO) на стойност 198 милиарда долара са проведени през миналата година. На технологичните компании се падат 24% от транзакциите и 32% в парично изражение.

През 2019 г. на борсата излезе корпоративният месинджър Slack с пазарна капитализация от 21 милиарда долара, което е три пъти повече от оценките на инвеститорите в последния кръг на финансиране.

Също през изминалата година IPO извърши разработчикът на решения за информационна сигурност Crowdstrike. Акциите му в първия ден на търговия поскъпнаха с 97%, а пазарната капитализация на компанията надхвърли 11 милиарда долара.

13 телекомуникационни компании излязоха на борсата през 2019 г., като спечелиха общо около 2,2 милиарда долара от IPO. Това съответства само на 1% от целия пазар.

Повечето IPO-та през 2019 г. се случиха в Азиатско-Тихоокеанския регион, но броят на транзакциите там намаля с 1% (до 668), а приходите паднаха с 8% (до 89,9 милиарда долара).

Регионът на EMEIA (Европа, Близкия Изток, Индия и Африка) се превърна във втория по големина по брой на IPO-тата (234) и обем (54,2 милиарда долара). Следва регионът на Северна и Южна Америка.

Коментари по темата: „ИТ компаниите с една трета от всички IPO приходи”

добавете коментар...

  1. Скайп само 8 млрд

    корпоративният месинджър Slack с пазарна капитализация от 21 милиарда долара,

Коментар