5-кратен ръст в роуминга на данни след падане на таксите

Премахването на таксите за роуминг в ЕС дава осезаеми резултати (източник: CC0 Public Domain)

Използването на гласови телефонни услуги и услуги за пренос на данни от потребителите в ЕС извън техните вътрешни пазари се е покачило драстично след премахване на таксите за роуминг в рамките на Съюза, разкри Европейската комисия в свой доклад.

През 18-те месеца след въвеждане на забраната на роуминг-таксите в икономическата зона използването на мобилни данни в роуминг се е увеличило пет пъти, а гласовите минути са се удвоили.

ЕК отдава този прогрес и на увеличаването на обхвата на 4G в целия регион. В изявление се посочва, че обхватът на 4G покритието в ЕС е нараснал от 85,6% през декември 2016 г. до 90,8% в края на декември 2017 г.

Мобилните оператори, добави комисията, „в голяма степен спазват“ новите правила, предава Mobile World Live. Това е „резултат от бдителния мониторинг от страна на националните регулатори и комисията“.

Днес можем да видим осезаемите ползи от премахването на таксите за роуминг в ЕС“, коментира комисарят на ЕК за цифровата икономика и общество Мария Габриел. „Добрата новина е, че Европа вече е реалност за хората, които използват мобилните си телефони свободно, когато пътуват в чужбина“.

Коментар