Google Play намалява таксите за първия $1M на разработчиците

Разработчиците на Android приложения ще плащат по-малка комисионна на Google за първия си 1 милиона долара годишни приходи от продажби в онлайн магазина Play Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Google спази обещанието си от март т.г. да намали наполовина комисионните за разработчици в онлайн магазина за приложения Play Store, когато годишните им приходи са под 1 милион долара. Интернет компанията започна да уведомява разработчиците, че от 1 юли могат да се регистрират и да плащат 15% комисионна вместо 30%.

„Регистрирайте се сега за 15% такса за услуга: От 1 юли таксата за услугата ще бъде 15% вместо 30% за приходите от първия 1 милион долара всяка година. За да сте сигурни, че отговаряте на условията за 15% комисионна, трябва да създадете „Account group” в Google Play Console”, гласи официално съобщение от компанията.

Account group се използва за свързване на асоциирани сметки на разработчици (ADA). Идеята е всички акаунти в групата да могат да упражняват правото си на комисионна от 15%. В допълнение, разработчиците трябва да настроят профил за плащане и да се съгласят с условията на услугата за ниво на такса от 15%.

За сравнение, в епълския App Store всеки, който печели по-малко от 1 милион долара годишно, има право на 15% комисионна, но след като този праг бъде надвишен, комисионната от 30% отново е в сила и разработчиците няма да могат да поискат намалената комисионна следващата година, отбелязва Neowin.

Google, от друга страна, дава на всеки разработчик 15% ставка за първия 1 милион долара всяка година, а стандартната такса от 30% се прилага след това – за приходите над 1 милион долара. Това означава, че ако разработчикът на приложения печели 3 милиона долара годишно, той ще плаща 15% комисионна за първия милион, а след това 30% за допълнителните 2 милиона долара.

Коментар