Жените остават недооценени в ИТ сектора

На жените им липсва подкрепа в професионален план, според глобално проучване (източник: Тек Експъртс)

Значителен брой жени обмислят да напуснат ИТ сектора, поради несправедливо възнаграждение и полови предразсъдъци, сочи международно проучване, проведено от Тек Експъртс.

В България една на всеки пет жени (19,3%) е на път да се откаже от ИТ кариерата си, заради по-ниско заплащане спрямо това, което мъжете в сектора получават. Позитивен факт е, че този процент е най-нисък в сравнение с останалите държави, участвали в проучването, а това означава, че ИТ индустрията в България полага усилия да елиминира проблема и тези усилия не остават напразни, коментират авторите на проучването.

Процентът на жените, които обмислят да напуснат ИТ индустрията, поради същата причина, в Нигерия е подобен (20,3%), докато в останалите държави, участвали в проучването, той е значително по-висок. Във Виетнам, например, всяка четвърта жена (26,5%) е обмисляла такова решение, в САЩ – всяка трета (31%), а в Коста Рика близо половината (43%) от жените в ИТ обмислят промяна в кариерния път, като биха потърсили реализация извън ИТ индустрията.

За да инициира обществен диалог по темата за приобщаването и равните възможности, Тек Експъртс публикува бяла книга „Постигане на баланс между половете: възгледи от цялата ИТ индустрия”. Тя се базира на резултатите от проучване, проведено сред 2000 жени, заети в ИТ сектора в България, Виетнам, Коста Рика, Нигерия и САЩ.

Училищата не са достатъчно активни в насърчаването на момичетата да се стремят към кариера в областта на ИТ (източник: Тек Експъртс)

Близо половината от жените в ИТ индустрията в България (44%) смятат, че имат по-малък шанс за повишение спрямо мъжете, сочат още данните от проучването. Липсата на възможности за развитие кара една на всеки три жени (35%) от ИТ сектора в САЩ да обмисля да напусне тази професионалната област, а това би донесло сериозни загуби на икономиката.

Докладът също така установявава, че 81% от над 590 жени у нас, взели участие в проучването, са убедени, че училищата не са достатъчно активни в насърчаването на момичетата да се стремят към кариера в областта на ИТ. Много от жените споделят, че са изпадали в ситуации на неравенство и че не са усетили необходимата подкрепа по пътя на професионалното им развитие в ИТ сферата.

Тези ситуации възникват още в образователния процес, с избора на кариерен път, продължават при подбора на кадри за ИТ сектора, в работната среда в технологичните компании, свързани са с достъпа до обучения и възможности за развитие и не на последно място с назначенията на ръководни позиции в организациите.

Коментари по темата: „Жените остават недооценени в ИТ сектора”

добавете коментар...

  1. Smeagol

    Как феминистките, гей и т.н. организации разбират ще е то равенство? Не, не чрез равни права, а с повече права за тях. Не трябва да се избират най-кадърните – трябва да има квоти и всякакви такива щуротии.

  2. Anonymous

    mnogo typa statiya

  3. it&ti

    Напоследък знаещите и можещите са дискриминирани все повече, а лакеите стават все повече. Лакей е вид роб на “менажерията”, враг и шпионин за останалите дори и лакеи. Лакея е издигнал се с подлост и нечестност, то иска да е дясната ръка на управлението, но винаги е амбреажа за трудещите се – знаещи и можещи.

  4. ха!

    Какво говорите? В нашата компания сме горе-долу 50:50. Да не говорим, че има екипи само от жени!

  5. .

    Всичките тия феминацистки организации не ги ли пере яко когнитивния дисонанс?!?

    Ако двама души могат да свършат една и съща работа, защо който и да е работодател би избрал да плаща на този, който иска повече пари?!?

    Простият извод е, че всичките тия “анализи” са боклук пълен с безочливи лъжи.

    Както и предишният коментатор отбелязва, жените често търсят балансиран стил на живот, искат деца, искат да ги гледат.

    И това го казвам, защото лично съм говорил с много жени. Затова те искат да са в браншове с нормално работно време.

    ИТ секторът е с високо ниво на стрес и напрежение, балансираният живот е за другите.

  6. Colombino

    В IT-бранша няма разделение на жени и мъже, а на повече и по-малко можещи и работещи.
    Феминизмът няма място в IT-бранша (а и на много други места) да създава изкуствени разделения там, където ги няма.
    Тези въпроси вменяват твърдения, които просто са неверни. Ако някоя жена иска да се откаже от кариера в някаква сфера, то не е защото там получава по-малко от мъжете, защото най-малкото няма сфера, в която мъжете получават по-малко от жените. Освен това в IT-сферата се получават едни от най-добрите пари в България, така че в друга сфера биха получавали още по-малко от мъжете в IT-сферата.
    Възможно е наистина 20% от жените да искат да сменят сферата, но не защото получават по-мако пари от мъжете в тая сфера, а защото вероятно имат идея как или да изкарват повече (от себе си, не от мъжете), или да работят по-малко (IT-работата често е доста по-уморителна, отколкото изглежда отвън).

Коментар